Potem ko je nastop na sedemetapni preizkušnji z le enim pravim sprintom že odpovedala »Norvežanka« Katja Višnar, bo Besničanka nosila glavno breme v lovu na najboljšo etapno uvrstitev. Vsaj na novega leta dan, na tretji etapi tekaškega Toura na novem prizorišču v švicarski dolini Mustair, se želi približati petemu mestu iz Dobbiaca kot dosežku pretekle sezone in tako ublažiti zanjo skromen začetek te sezone. Le 16. mesto v Canmoru, s tem da je tekla na antibiotikih, je za četrto s svetovnega prvenstva v Oslu 2011 slaba uteha.

»Pred tekmo v Canmoru sem bila vseskozi v posvetu z zdravniki. Vendar je bila silna želja po nastopu na prvem drsalnem sprintu prevelika, da kljub svarilom tako daleč stran ne bi poskusila. 16. mesto ni nekaj posebnega, a je več, kot sem si lahko mislila, glede na stanje. Bila sem kar precej uboga. Verjetno je bilo naposled tudi nekaj dobrega, da sem izpadla že v četrtfinalu in si večje škode nisem naredila. Po prihodu iz Kanade se stanje izboljšuje. Tudi na teh zadnjih treningih na Pokljuki sem previdna, da si ne zapravim še pol sezone. Danes imam v načrtu še sklop hitrih treningov pred in po tekmi, a se bom prilagodila glede na počutje. Dobro, da tečemo le dve izmeni in ne tri,« je Fabjanova razmišljala po včerajšnjem treningu.

Še kako dobro ve, da se z Barbaro Jezeršek, ki gre na Tour de Ski kot prava etapna tekačica, podkrepljena z zadnjimi uvrstitvami med dvajseterico na daljših razdaljah v Canmoru, ne bosta sprehodili do naslova. Alenka Čebašek (TSK Bled) teče v paru z mladinsko svetovno prvakinjo Niko Razinger. Nič manj želje pa ne kažeta mladi klubski kolegici mladinska svetovna podprvakinja Lea Einfalt in Ana Lampič, ki tudi branita naslov iz zadnjih dveh let. »Težko bi napovedal razplet. Tudi sam nimam primerjave, ker v tej sezoni še niso tekmovale skupaj. Vsekakor bo zanimivo,« jutrišnji veliki tekaški derbi na Rudnem polju napoveduje mladi trener Triglava Rok Šolar. V nedeljo popoldne (15.00) bo še prvenstvo v klasični štafeti.

Zanimivo, da kljub drsalni tehniki jutri na startu ne bo biatloncev, ki imajo v nedeljo (10.00) svoje prvenstvo. Janez Marič še ni dovolj okreval. Ihanca Klemen Bauer in Peter Dokl sta že po tekmi svetovnega pokala v zasledovanju iskala izziv, da vsaj domače zvezdice pobirata pred Jakovom Fakom. »Vsaj na prvenstvu moram dokazati, da sem bližje,« se je motiviral Klemen Bauer, ki mu le še ena zvezdica manjka do vrha večne lestvice, kjer sta Marko Dolenc in Janez Marič, ki se kljub dolgemu okrevanju tudi še ni predal.