Medtem ko so smučarke skakalke že opravile prvi trening na srednji skakalnici v Planici, bodo člani moške reprezentance A danes prvič skočili na snegu na prenovljeni Bloudkovi velikanki. Vsa slovenska zračna eskadrilja je komaj čakala, da bo pripravljena nova skakalnica v Planici, na kateri naj bi bili možni skoki do 140 metrov. Pod Poncami bodo skakalke in nordijski kombinatorci imeli prvi umirjeni trening v sezoni, skakalci pa sklepne priprave za prvi vrhunec sezone, 61. novoletno turnejo. Vmes bosta Peter Prevc in Jaka Hvala jutri nastopila še v Kranju na državnem prvenstvu za tekmovalce do 20 let.

Selektor slovenske reprezentance Goran Janus bo na novoletno turnejo odpeljal tri izkušene zračne bojevnike Roberta Kranjca, Jurija Tepeša, Petra Prevca ter tri debitante Jako Hvala, Matjaža Pungertarja in Tomaža Nagliča. Če bo na naslednjih tekmah celinskega pokala v Engelbergu Cene Prevc ponovil uvrstitvi z nedavnih tekem za alpski pokal, na katerih je dosegel dve zmagi, bo dobil priložnost v drugem delu turneje na tekmah v Innsbrucku in Bischofshofnu v Avstriji, kar bi pomenilo, da bi bila v ekipi dva brata. Glede na to, kako skače še Domen, obstaja možnost, da bi bili v prihodnosti v ekipi trije bratje Prevc iz Dolenje vasi v Selški dolini.

»V skupnem seštevku turneje želimo biti boljši od lanskih uvrstitev na 14. in 20. mesto. Glede na skoke na zadnjih dveh tekmah v Engelbergu lahko pričakujemo kakšno piko na i, torej uvrstitev na oder za zmagovalce,« je odločno povedal selektor slovenske reprezentance Goran Janus, ki je na vprašanje, kdo so favoriti turneje, izstrelil, »Slovenci. Glede na 43 zmag v svetovnem pokalu, letošnje vodstvo v skupnem seštevku in izkušnje pa je prvi favorit za skupno zmago Avstrijec Gregor Schlierenzauer.« Z reprezentanco A trenira tudi Jernej Damjan, ki je izpadel iz ekipe za svetovni pokal, potem ko na šestih tekmah ni osvojil niti ene točke. Minule dni je vadil v Kranju, ekipi se bo pridružil tudi v Planici, glavni trener Janus računa, da se bo v karavano za svetovni pokal vrnil na tekmah v Saporu in poletih v Vikersundu.

Nordijski kombinatorci trenutno polnijo baterije, po božičnih praznikih bodo trenirali v Planici, s tekmovanji pa nadaljevali 6. januarja v Schonachu, kjer bo ekipna tekma. Prvi adut kombinatorcev je Marjan Jelenko, ki se je začel uvrščati med najboljših deset: »Sezona se je začela tako, da se ne bi mogla boljše. Naslednji cilj še ni zmaga, nanjo bo treba še malo počakati, saj je treba narediti še kakšen vmesni korak proti zmagovalnemu odru.«