V torek je v totalno scenografsko obubožanem studiu spregovoril skromni vodja osamosvojiteljev, predsednik vlade in borec za vse nas, Janez Janša. Bila je to ura resnice, ki bi jo morali slišati vsak dan pred spanjem. Upam, da bo programski svet kmalu zahteval ponovitve tega pogovora v vseh možnih programskih pasovih. Oziroma ko bo zmanjkalo denarja za program, nacionalki ostane ta neprecenljivi biser. Od odločnih besed voditeljici Kseniji Horvat Petrovčič, da sama ve, da to ni res in da je to popolna neumnost, do vrhunskega razkritja, da so za krajo podpisanih listov krivi v opoziciji. Kakšen Vinko ali Gregor neki. Zoran je bil zadaj, da bi škodoval tej garnituri, ki žanje uspeh za uspehom. Še sreča, da poslanci ne nasedajo tako prozornim igricam in so interpelacijo proti ministru Gorenaku skorajda v istem času, kot je tekel pogovor s predsednikom vlade, zavrnili brez najmanjše trohice dvoma. Ugotovili so celo, da je neizpodbitno dejstvo, da podpisi sploh niso izginili. Temu se reče prava evolucija. Nekomu dokazati, da tisto, kar vidi, ne obstaja.

V sredo je nato sledil absolutni vrh televizijske umetelnosti s posnetkom prvega festivala slovenske domoljubne pesmi. Nič grandioznega, nič abstraktnega, nič avantgardnega. Lepa enostavna beseda Romana Končarja ter Nataše Bolčina Žgavec in zanesena deklamacija že omenjenega Toneta Kuntnerja. V prvi vrsti osamosvojitelji, policisti, vojaki in Janez Lombergar. Šef programov nacionalke je bil nagrajen s prvo vrsto. Res lepo in pozorno. Bodoči predsednik Borut Pahor pa se je stiskal tam nekje v tretji vrsti in bil navdušen. Ploskal je iz srca in se smejal iz dna duše. Jasno, saj so bili vsi nastopajoči in vsi prisotni v dvorani njegovi volilci. To je povezovanje pravih domoljubov. To je evolucija v smeri Severne Koreje.

In v četrtek katastrofa. Igor E. Bergant je v pogovoru s predsednikom ustavnega sodišča Ernestom Petričem slabo razumel domoljubje. Junaku Petriču je postavljal neprimerna vprašanja in še sreča, da je spoštovani profesor imel na zalogi prave odgovore. Slišali smo odločno misel, da živimo v izrednih razmerah, da ta vlada nima alternative, da so kritiki kvaziintelektualci, da odgovarja, čeprav ni razumel vprašanja, in da se čudi, zakaj Igor sprašuje nekaj, kar v tem trenutku sploh ni tako pomembno.

Pomembno je le, da bo danes zvečer na ekranih spet nov domoljubni prenos iz Cankarjevega doma…