Za študente in diplomante se v Evropi, največkrat v Bruslju, odpirajo številne priložnosti za opravljanje študijske prakse, pripravništva ali zaposlitev, pri čemer velja poudariti, da se številne možnosti kažejo tudi za družboslovce. Nad priložnostmi bdi EURES, brezplačna mreža, ki povezuje 31 evropskih zavodov za zaposlovanje v državah članicah EU in državah evropskega gospodarskega prostora (Norveška, Islandija in Liechtenstein) ter v Švici.

Na voljo več kot milijon prostih delovnih mest

V Evropski komisiji poudarjajo, da je v EU brez zaposlitve več kot 25 milijonov ljudi, kljub temu pa delodajalci za nekatera delovna mesta težko najdejo ustrezno usposobljene ljudi. Število nezasedenih delovnih mest narašča zlasti v hitro rastočih sektorjih, kot so informacijske in komunikacijske tehnologije ter zeleno gospodarstvo. Prosta delovna mesta, teh je več kot milijon, v vseh 31 državah so navedena na spletnem mest , nekaj priložnosti za mlade pa predstavljamo v nadaljevanju.

Agriculture and Horticulture Developement Board išče motiviranega kandidata za opravljanje prakse na področju politike Evropske unije. Plačana praksa se bo pričela 21. januarja in bo trajala do 19. aprila, izbrani kandidat pa bo v tem času spremljal politiko EU na področju kmetijstva in okolja, pisal poročila, organiziral razna srečanja in opravljal druga administrativna dela. Pogoji za prijavo so znanje angleščine na ravni maternega govorca, znanje francoščine in dobro poznavanje kmetijske politike EU. Rok za prijavo je 28. december, več informacij pa je na spletnem mestu .

Kandidata za opravljanje prakse išče tudi Sekretariat mednarodne organizacije za boj proti korupciji Transparency International, in sicer za delo na oddelku Knowledge and Stakeholder Services v Berlinu. Praksa se bo pričela 1. februarja in bo trajala pol leta. Izbrani kandidat bo pomagal pri raziskovalnem delu, analizi in organizaciji ter administraciji, za kar bo mesečno prejemal po štiristo evrov nadomestila. Pogoja za prijavo sta končan magistrski študij in odlično znanje angleškega jezika. Rok za prijavo je 31. december. Več informacij je na spletnem mestu .

Zdravstvena politika, prevajalstvo in organizacija glasbenih dogodkov

Kogar zanima zdravstvena politika, končuje študij, pozna delovanje EU, odlično govori angleško in je pripravljen občasno delati tudi v večernih urah ter potovati, je morda pravi kandidat za plačano prakso v Evropski zvezi združenj bolnikov z alergijskimi in dihalnimi boleznimi (EFA). Izbrani kandidat bo med opravljanjem prakse prevzel odgovornost za posamezne zadeve v skladu s svojimi sposobnostmi in interesi. Delo med drugim zajema spremljanje in poročanje o politiki EU na področju, ki zadeva organizacijo, pisanje izjav za javnost, novic, načrtovanje in izvedbo projektov ter administrativno pomoč. Rok za prijavo je 31. december, več informacij pa je na spletnem mestu .

Praktikanta, študenta prevajalstva, jezikov ali komunikologije, išče tudi Xplanation, vodilni ponudnik prevajalskih in tehnoloških rešitev na številnih področjih. Šestmesečna praksa, ki se bo začela februarja prihodnje leto, bo potekala v Leuvnu v Belgiji, izbrani kandidat pa bo prve tri mesece prejemal tristo evrov nadomestila, zadnje tri mesece pa petsto, a le v primeru, da nima Erasmus štipendije. Rok za prijavo je 1. januar, več informacij pa je na spletnem mestu .

Jeunesses Musicales International, največja glasbena in mladinska mreža na svetu, ki vsako leto priredi več kot 30 tisoč glasbenih dogodkov po svetu, pa išče praktikanta za delo v svoji bruseljski pisarni. Pogoji za prijavo so dobro poznavanje družbenih omrežij, zanimanje za komunikacije in tehnologijo, zanimanje za glasbo ter zelo dobro znanje angleškega jezika. Praksa traja od tri do šest mesecev. Rok za prijavo je 6. januar, več informacij pa je na voljo na spletnem mestu .

Marketing, oglaševanje in odnosi z javnostmi

Študenti in diplomanti angleščine, marketinga, novinarstva, komunikologije ali sorodne vede, ki se želijo preizkusiti v pisanju reklamnih in oglaševalskih besedil ter se naučiti marketinških tehnik, hkrati pa obvladajo angleški, nemški, francoski, španski ali italijanski jezik na ravni maternega govorca, imajo priložnost za opravljanje prakse pri MO Group International, večjezičnemu spletnemu marketinškemu podjetju s sedežem v Bruslju. Praksa je plačana, rok za prijavo pa je 13. januar. Več informacij o tem delu je na spletnem mestu .

Plačana praktikantska mesta mladim diplomantom in študentom na različnih področjih, kot so odnosi z javnostmi ter vizualna in digitalna komunikacija, ponuja tudi Konfederacija UNITEE (European-Turkish Business Confederation). Praksa poteka v Bruslju in traja pet mesecev. Rok za prijavo je 15. januar, opisi posameznih praks pa so na spletnem mestu .

Tiste, ki jih zanimajo mednarodni odnosi, konfliktne študije, oblikovanje in urejanje publikacij in novic ter imajo zaključen BA-študij, medse vabi nevladna organizacija Mednarodna krizna skupina (ICG), ki išče praktikanta za opravljanje šestmesečne neplačane prakse v svoji bruseljski pisarni. Praksa se bo pričela februarja, pogoji za prijavo pa so odlično znanje angleškega jezika, dobra računalniška pismenost, odlično poznavanje MS Worda in Excela in BA-diploma. Rok za prijavo je 28. januar, več informacij pa je na spletnem mestu .

Za študente doktorskega študija ekonomije pa se priložnosti odpirajo v Evropski centralni banki, ki doktorskemu študentu ponuja možnost za opravljanje trimesečne prakse na oddelku za fiskalno politiko v Frankfurtu. Rok za prijavo je 15. januar, več informacij o delu pa je na spletnem mestu.