Dela so se z rušenjem začela prejšnji teden, danes pa si jih je ogledal tudi direktor eurobasketa Aleš Križnar, ki je vesel, da so dela v Podmežakli, ki bo od vseh dvoran deležna najbolj obsežne prenove, da bo lahko gostila evropsko prvenstvo, še pred koncem leta vendarle stekla.

Pričakuje, da bodo vse dvorane nared do 30. junija, saj bodo po tem sledili testni dogodki. "Tudi če pogledamo na druga prvenstva, vidimo, da so se marsikje določene stvari popravljale v zadnjem trenutku," je poudaril Križnar.

"Imeli bomo še nekaj časa, da razrešimo kakšne morebitne pomanjkljivosti," je pojasnila jeseniška podžupanja Vera Pintar, ki je vesela, da se obnova dvorane Podmežakla vendarle nadaljuje.

Zaradi pritožb pri postopkih izbire izvajalcev se je začetek del zamaknil za več mesecev. Sprva je bilo predvideno, da se bodo dela začela poleti, sedaj pa morajo vsi izvajalci delati hkrati. V delo so bili uvedeni 7. decembra, prejšnji teden pa so začeli rušitve. Pri gradnji se bodo morali prilagajati vremenskim razmeram in ko bo vreme dopuščalo, se bodo lotili tudi zamenjave strehe.

"Dvorano Podmežakla gradimo praktično že od leta 1954 in vse do danes še ni bila dograjena, kot bi bilo potrebno," je spomnila Pintarjeva in dodala, da če bi se morali zanašati le na občinska sredstva, bi na obnovo najverjetneje še dolgo čakali. Tako pa so za prenovo, ki naj bi stala 6,1 milijona evrov, prejeli 3,5 milijona evrov evropskih in državnih sredstev.

Investicija obsega obnovo strehe, fasade in garderob pod severno tribuno, ureditev prostorov VIP v drugem nadstropju ter rekonstrukcijo stopnišča in izvedbo dvigala v zahodnem delu dvorane. Hkrati se obnavljajo tudi elektro- in strojne instalacije ter razsvetljava. "Potem bo dvorana v celoti urejena," je zagotovila vodja projekta Petra Dečman.

"Prenovljena dvorana bo bolj moderna in bolj prijetna za uporabnike, predvsem pa za gledalce," je poudaril Zoran Kramar, direktor Zavoda za šport Jesenice, ki bo dvorano upravljal.

Dvorana bo sprejela med 4500 in 5500 gledalcev

V času prenove dvorane ni mogoče uporabljati, zato jeseniški športniki na ledu sedaj uporabljajo dvorane v bližnji okolici. "Trudimo pa se, da bi pripravili zunanjo ledeno ploskev, za katero ocenjujemo, da bo gotova do 28. decembra, po novem letu pa jo bomo pokrili tudi s šotorskim platnom, tako da bomo zagotovili vsaj tri mesece kolikor toliko normalnega dela za vse športnike," je poudaril in dodal, da bodo po koncu košarkarskega prvenstva Podmežaklo ponovno preuredili za športe na ledu.

Za oglede hokejski tekem bo dvorana sprejela 4500 gledalcev, za tekme košarke pa 5500. Križnarja ob tem ne skrbi, da jim sedežev v času prvenstva ne bi uspelo zapolniti, saj bodo v jeseniški skupini igrale zelo atraktivne ekipe. "Glede na lego Slovenije in glede na to, da ni drugega pomembnega športnega dogodka leta 2013, verjamem, da bo v Slovenijo prišlo ogromno tujcev," je dejal Križnar.

Glede na sestavo skupine bodo v tem času na Jesenicah poskrbeli tudi za okrepljeno varovanje. "Verjamem, da bo kar nekaj emotivnih trenutkov. Na srečo pa v košarki vsaj v reprezentančnem smislu izgredov oziroma navijaških skupin ni oziroma jih ne pričakujemo," je dejal, a hkrati zagotovil, da bodo v sodelovanju s policijo in mednarodnimi organizacijami pripravljeni na morebitno bolj emotivno izražanje navijačev.