Osem od 22 agencij za delo na Spodnjesaškem in v Bremnu posreduje bradate prinašalce daril v rdečem plašču. »Že telefonski klic zadostuje, da se bodo v adventu in ob božiču svetile oči vaših malčkov,« spodbuja v zadnjih letih nekoliko šepajočo dejavnost slogan na njihovi spletni strani. O honorarju se morajo božički pogajati z naročnikom, agencija pa v izogib nekorektnim poslovnim praksam sporoča, da se plačilo za nastop giblje med 35 in 50 evri. Svojega posredovanja državni uradniki ne zaračunavajo. Višina honorarja je odvisna od kupne moči naročnika in od »kvalitete« Božička. Ta ni neka prosto opredeljena kategorija, temveč je na spletni strani agencije natančno zapisano, kakšne lastnosti potrebujejo »kvalitetni božički«, prav tako precizen je tudi opis del in nalog ter pogojev dela.

Visoki naj bodo najmanj meter osemdeset, in ker je zakon neusmiljen, tudi pri tem poklicu velja, da ga je v razpisu treba ponuditi tako moškim kot ženskam. Agencija tako ponuja občasno zaposlitev božičkom in božičkam, le da je zanimanje za ta poklic med zadnjimi precej skromno. Res je, da je že zahtevani kriterij telesne višine za nežnejši spol redko dosegljiv. Zato pa bi mirno konkurirale pri zahtevi po toplini v očeh in igralskem talentu. Nujna je tudi »stabilna zdravstvena konstitucija«, pišejo državni uradniki, saj božički in božičke ure dolgo stojijo na prostem, in to ob vsakem vremenu. Pod pogoji dela je še našteto, da gre za sezonsko dejavnost, da vključuje delo pred očmi strank in da je potreben stik z njimi. Poklic je lahko stresen, saj lahko v konici vključuje do 15 nastopov na dan.

Pruska natančnost odlikuje tudi opis del in nalog: »Božički in božičke se preoblečejo v kostum, si nadenejo lasuljo, dolgo brado in imajo običajno pri sebi veliko vrečo daril. Cilj dejavnosti je čim bolj realistično utelesiti fiktivno figuro Božička, zato vprašajo otroke, ali so bili pridni, zatem porednim skozi igro grozijo in pridne hvalijo. Hkrati otrokom dopustijo, da recitirajo ali zapojejo pesmi, za nagrado pa iz velike vreče razdelijo sladkarije.« Opis del in nalog vsebuje še posebno priporočilo, da se božički ne smejo zmesti ob zvitih vprašanjih, s katerimi bi ozaveščeni otroci lahko razkrili njihovo identiteto. Na spletni strani jasno piše, da izobrazba za ta poklic ni predpisana, vendar pa je predvideno predhodno priložnostno izobraževanje, ki se zaključi s posebno božičkovo diplomo.

Sicer se božički in božičke vsako leto v tednu okoli 24. julija srečajo na svetovnem kongresu v danskem kraju Bakken pri Koebenhavnu. Z datumom imajo nekaj simboličnih težav, ker v nekaterih državah darila nosi že Miklavž 6. decembra, v drugih otroci čakajo na božička do 24. decembra. Čedalje večje težave pa imajo božički, ki jih posreduje državna agencija za delo, tudi z zasebno konkurenco. Najnevarnejša je spletna, ki na straneh www.weihnachtsmannbuero.de (božičkova pisarna) in www.santaclause.de ponuja zasebne tovrstne usluge. Zaradi njih so na primer že zaprli posredovanje v agenciji v Dessauu. Izgubo posla kljub temu jemljejo precej sproščeno. »Če so zasebni prevzeli nebeško poslanstvo, potem tega res ni treba delati državnim uslužbencem,« so povedali.