Prestolnica bo, po napovedih sodeč, doživela največjega izmed protestov, kar se jih je v zadnjem mesecu zgodilo – če gre verjeti facebooku, se bo vstaje udeležilo 11 tisoč ljudi.

Maribor pripravljen

Tudi Maribor pravi, da je, po preteklih izgredih, ki so mesto opustošili, tokrat pripravljen, protesti so tokrat tudi prijavljeni. Nekateri pozivajo, naj se ljudje iz Maribora raje odpravijo v Ljubljano, vseeno pa se napoveduje protest na trgu Leona Štuklja ob 16.30 uri.

Glasno, a mirno

Protesti se bodo v Ljubljani začeli ob 15h, potekali pa bodo pod geslom "Zahtevamo odstop politične elite". Kot so organizatorji dogodka (tudi na facebooku) zapisali, ne gre za leve in desne, ampak za Slovenijo, ki je trajna last državljanov te države.

Tako možje v modrem kot sami organizatorji pa pozivajo, naj bodo demonstracije glasne, a mirne. S Policijske uprave Ljubljana so sporočili, da bo policija na protestih izvajala naloge varovanja. V okolici državnega zbora in vlade ter podobnih objektov bo omejeno gibanje, saj se te stavbe varujejo po posebnih predpisih. Po začetku protesta bo zaprt del Šubičeve ulice med Bleiwesovo in Slovensko cesto, del Prešernove ceste med Erjavčevo in Gregorčičevo ulico ter Gregorčičeva ulica do križišča z Igriško ulico.

Policija udeležence v prometu poziva, da se omenjeni delom mesta izognejo, če pa tega ne morejo, pa naj uporabijo vzporedne ceste, vsekakor pa naj upoštevajo opozorila in navodila policije.

Protesti se nam danes obetajo tudi v Ajdovščini, na Ptuju in v Novi Gorici.

Poslanica iz Islandije: Borite se za boljši svet za vse

Slovenske protestnike je prek YouTuba nagovoril tudi eden od organizatorjev islandske ''kuhinjske'' revolucije Hordur Torfason. S Torfasonom smo pred dnevi govorili tudi na Dnevnik.si, članek pa si lahko preberete tukaj:

LAHKO SE ZGLEDUJEMO PO ISLANDIJI: S KUHINJSKO REVOLUCIJO DO NOVE USTAVE

V posnetku je Torfason izrazil podporo Slovencem in jih pozval, naj se borijo za to, v kar verjamejo – za boljšo družbo, za boljši svet za vse, ne le za peščico. Posnetek si v angleškem jeziku lahko pogledate spodaj: