Čop je v slogu, v kakršnem je pred 20 leti začel olimpijske nastope, tudi sklenil izjemno kariero. V Barceloni 1992 je v dvojcu brez krmarja skupaj z Denisom Žvegljem, danes predsednikom Veslaške zveze Slovenije, z bronom osvojil sploh prvo kolajno v zgodovini samostojne Slovenije. Špik je prav zaradi veslaških kolajn v Barceloni, kjer je bil bronast še blejski četverec brez krmarja (Milan Janša, Sadik Mujkić, Sašo Mirjanič, Jani Klemenčič), kot otrok odbojko zamenjal za veslanje.

Čop je bil v karieri pravi stroj za osvajanje kolajn, z olimpijskih iger in svetovnih prvenstev jih ima skupaj kar 16. Obenem bi ga imele za zeta mnoge mame v Sloveniji. A njegovo srce je že dolgo oddano ženi Petri ter hčerkama Ruby in Amber. Če je Čop veljal za resnega in delavnega, je imel Špik dolga leta sloves zabavljača. Okrog njega se je vselej dogajalo marsikaj zanimivega, v središču medijske pozornosti je bil tudi zaradi izjav in pričesk. Priznava, da navzven deluje bolj sproščeno, kot je v resnici.

Pisala sta nepozabne športne zgodbe, čeprav nikoli nista bila velika družinska prijatelja. Njuno sodelovanje je bilo podobno poslovnemu, kjer vsak ve, kaj mora narediti za uspeh. Ko sta se po šestem mestu na olimpijskih igrah 2008 v Pekingu razšla, so bili mnogi prepričani, da nikoli več ne bosta skupaj sedela v čolnu. A združilo ju je znova svetovno prvenstvo 2011 doma na Bledu, ko je Špik uvidel, da Slovenija potrebuje konkurenčno posadko. Čopa je poklical po telefonu, ga povabil na pivo in dogovor sta sklenila v petih minutah.

»To je bil izziv za oba, potem ko so naju mnogi odpisali,« se spominja Luka Špik. Blejski nastop se je končal s petim mestom, a sta našla nov izziv v olimpijskem, za katerega sta bila vrhunsko pripravljena. Obenem sta pokazala neverjetno mero poguma, predrznosti in samozavesti vsakič, ko sta se podala na start v predtekmovanju, polfinalu in finalu ter konkurenci nagnala strah v kosti. Ob bronu je ostal kanček grenkega priokusa, saj nikoli ne bo znano, kaj bi se zgodilo, če bi tekmovalna na progi, ki je bila manj izpostavljena vetru kot njuna, kar je izkoristila konkurenca.

»Nerad delam primerjave med kolajnami, ker je vsako težko osvojiti. Ob začetku kariere nisem niti sanjal, da bom kdaj olimpijski prvak,« je povedal Iztok Čop, ki se je po športni upokojitvi podal novim izzivom naproti. »Zame je izziv še vse, kar nisem dosegel. Eden je ta, da osvojim kolajno brez Iztoka, najraje v enojcu,« si je zaželel Špik.