Zahtevo za sklic izredne seje so podpisali Daniel Blejc, Liviana Borko, Brigita Brumen, Vladimira Cokoja, Tomaž Kancler, Gregor Pivec, Renato Škerbinc in Jožef Koprivnikar (vsi SDS), Valter Drozg, Janez Ujčič, Jelka Kolmanič, Miroslav Brkić, Stanislava Naterer in Vilibald Premzl (vsi DeSUS) in svetnik NSi Zdravko Luketič.

Z MOM so ob tem sporočili, da predlagatelji gradiva niso priložili, saj lahko odlok o proračunu MOM predlaga samo župan, pripravijo pa ga strokovne službe mestne uprave.

Kot ugotavljajo na občini, zato prejeta zahteva za sklic izredne seje ne izpolnjuje formalnih pogojev za njen sklic in jo lahko sprejmejo samo kot poziv mestni upravi ter strokovnim službam MOM, da čim prej pristopijo k pripravi in obravnavi proračuna za leto 2013, kot so tudi sami svetniki zapisali v omenjenem dokumentu.

Mariborski podžupan Milan Mikl je že pozval direktorje uradov, da na podlagi prejetega osnutka proračuna podajo svoja stališča. Mikl bo podrobneje v zvezi s tem in glede nadaljnjega delovanja mestnega sveta medijem sicer spregovoril v petek dopoldne.

V sredo pa je že dejal, da je osnutek proračuna pripravljen, poslan je bil direktorjem občinskih uradov, da podajo še svoje predloge. Kmalu namerava sklicati vodje svetniških skupin, nato pa dokument predati v obravnavo mestnim svetnikom. Po njegovih besedah bi do prvega branja lahko prišlo v drugi polovici januarja, do konca pa bi ga lahko potrdili februarja.

Mariborska opozicija, ki je že pred tem zahtevala izredno sejo za samorazpustitev, a ni zbrala potrebnih 12 podpisov, je do predloga dosedanjih koalicijskih strank zadržana, saj meni, da bi moral mestni svet odstopiti takoj. Potem ko sta to že pred časom storila svetnik Županove liste Srečko Zorko in samostojna svetnica Janja Vidmar, so v torek odstopne izjave deponirali tudi štirje svetniki SD, svetnik LDS Tomaž Orešič pa je prav tako odstopil.