Tina je predana smučanju in osredotočena le na svoje občutke, z drugimi stvarmi se ne obremenjuje. V vseh razmerah teži zgolj k popolni izvedbi. Svojemu timu letos prvič stoodstotno zaupa. Do tega je mogoče priti le z načrtnim delom in vizijo v daljšem obdobju. Do potankosti so razvili lasten potencial.

Tina Maze je prvič zmagala pred desetimi leti. Vmes je doživela vso slast zmag in grenkobo porazov, ob katerih je v vseh letih zrasla v šampionko. Mnogi smučarji svojega talenta ne znajo tako dobro sestaviti v mozaik, ki bi izklesal šampiona na dolgi rok. Tini je to uspelo. Marsikaj se je naučila, saj je že dolgo časa v vrhu. Naučila se je, da mora sprejemati kompromise, česar v preteklosti ni počela. Za njen uspeh je zelo pomemben skupek vrhunske fizične priprave in trdne psihe, kar je lažje doseči, če si tehnično izjemen. Njen talent ni bil nikoli vprašljiv, končni rezultat pa so rušili drugi dejavniki.

Težava vsestranskih smučarjev je prenatrpan urnik, ki povzroča utrujenost. Tina mora zelo podrobno načrtovati vsak korak, kar odlično počne. Massi se dobro zaveda, kaj to pomeni, medtem ko na določene dejavnike, kot je dolgotrajna pot v Skandinavijo, ne moreš vplivati. Mnogi izpustijo kašno tekmo, kar je umetnost. Tudi Tina bo morala biti zelo pazljiva, da bo ohranila svežino.

Pri osvajanju novih smuči je pravočasno sprejela pravilne odločitve. Zato je že poleti na treningih verjela v svoje sposobnosti in je lahko umirjeno vadila. Prva tekma pa ji je dala potrditev dobre pripravljenosti. Znebila se je ogromnega bremena in začela vidno uživati v smučanju. Jasno se je pokazalo, da sta Lindsey Vonn in Maria Riesch ob silovitem Tininem napadu na veliki kristalni globus psihično popustili. Tako se Mazejava lahko ukvarja le s svojimi občutki, tekmicam pa je prepustila druge skrbi.