Današnji dan ne prinaša le konca starodavnega majevskega koledarja, ampak tudi ločevanja premij življenjskih zavarovanj na podlagi spola. Čeprav je splošno znano, da ženske živijo dlje od moških (v Sloveniji je razlika v povprečju dobrih šest let) in temu primerno plačujejo nižje premije pri življenjskih in višje premije pri rentnih (pokojninskih) zavarovanjih, navedeno od danes naprej ne velja več.

Za konec spolnemu razlikovanju na področju življenjskih zavarovanj je poskrbelo evropsko sodišče. Razsodilo je namreč, da se višine zavarovalnih premij za moške in ženske ne smejo več razlikovati, kar bo veljalo za police, sklenjene po 21. decembru.

V splošnem se bodo višine premije za (mešana) življenjska zavarovanja za moške nekoliko znižale, za ženske pa dvignile. »Učinek dviga oziroma znižanja cen bo najbolj izrazit pri višjih starostih, višjih zavarovalnih vsotah in daljših zavarovalnih dobah,« so razložili v največji Zavarovalnici Triglav. Nasprotno velja za rentna zavarovanja, ki se bodo za moške podražila in za ženske pocenila, čeprav bodo slednje iz zavarovanja v povprečju prejele dosti več.

»Dvig premij za ženske bo minimalen, in še to samo v posameznih kategorijah, ki izhajajo iz starosti in dobe zavarovanja. V teh kategorijah bo mesečni dvig premij dejansko od nekaj centov do nekaj evrov,« skuša predsednik uprave Merkur Zavarovalnice Denis Stroligo pomiriti nove zavarovance. Vendar navedeno drži predvsem za mlajše zavarovance oziroma v primerih, ko izberejo kvečjemu nekaj deset tisoč evrov visoko zavarovalno vsoto.

Bolj črnogledi in skladni z apokaliptičnimi napovedmi so argumenti, s katerimi so posredniki v zadnjih nekaj tednih novačili nove stranke. Ženske srednjih let so prepričevali, naj zavarovanje sklenejo še pred 21. decembrom, saj bodo tako prihranile 100 evrov na leto oziroma več kot 2000 evrov v vsej zavarovalni dobi.

Resnica je, vsaj po informativnih izračunih sodeč, nekje vmes oziroma bliže napovedim zavarovalničarjev. Tako bo morala ženska, stara 35 let, ki se odloči za 30.000 evrov visoko zavarovalno vsoto za obdobje 15 let, po novem plačati okrog četrt evra več na mesec. Če bi takšen produkt vzela 55-letnica, pa bi mesečna razlika že presegla en evro. Do dosti višjega odstopanja pride ob upoštevanju 100.000 evrov zavarovalne vsote in 15-letni zavarovalni dobi. Petintridesetletnica bi namreč, če se je za zavarovanje odločila pred 21. decembrom, prihranila slab evro na mesec ali okoli 10 evrov na leto. Na drugi strani bi bile denarnice 55-letnic vsak mesec debelejše tudi do štiri evre.

Ker zavarovalnice ne bodo smele več ločevati po enem glavnih dejavnikov tveganja, ki določa oceno nevarnosti smrti, bodo pri določanju ustrezne višine premije bolj pomembni drugi dejavniki. »Ključni bodo predvsem teža in navade posameznika, delo, ki ga opravlja, ter aktivnosti oziroma hobiji, s katerimi se ukvarja v prostem času,« so navedli v zavarovalnici KD Življenje.

Tudi v Zavarovalnici Maribor, kjer življenjska zavarovanja po novi ureditvi sklepajo od 20. novembra naprej (z veljavnostjo od 1. januarja 2013), priznavajo, da so prenovili enega od produktov. Tako sta zdrav in varnejši življenjski slog dejavnika, ki dodatno vplivata na znižanje zavarovalne premije. »V praksi to pomeni, da bo oseba z zdravim življenjskim slogom plačala nižjo premijo kot oseba z življenjskim slogom, s katerim je bolj izpostavljena tveganju, da zboli za določeno boleznijo,« so pojasnili.

Stroligo dodaja, da so uvedli dodatne kriterije, in sicer kadilce in nekadilce. »Uvedba teh kriterijev zavarovalnicam omogoča blažji oziroma cenejši prehod na unisex pogoje,« je razložil in dodal, da se bo na slovenskem trgu v obdobju od dveh do petih letih izraziteje vpeljala segmentacija bolj rizičnih skupin ljudi. Tako bodo ob kadilcih še bolj pod udarom tudi prekomerno težki ljudje in podobno, »kar so v EU že dolgo znani kriteriji za sklepanje osebnih zavarovanj«