Ravne na Koroškem. Svet zavoda naj bi se že danes opredelil o imenovanju novega direktorja Zavoda za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (ZKŠTM) ali superzavoda, kakor ga imenujejo mnogi Ravenčani, potem ko so pod eno streho šport združili s kulturo ter mladinsko in turistično dejavnostjo. Dosedanji vršilec dolžnosti direktorja Aleksander Kotnik bo namreč januarja postal direktor ravenske glasbene šole, skrb zbujajoče pa je, da je ZKŠTM v času, ko ga je vodil, posloval s precejšnjo izgubo. Neporavnane terjatve bodo namreč ob koncu leta znašale kar okoli 350.000 evrov. Mnogi so se zato tudi spraševali, kako je mogoče, da je Kotnik dobil razrešnico, a kot pojasnjuje ravenski župan Tomaž Rožen, tovrstni ukrep za javne zavode ne velja. Krivdo za nastalo nezavidljivo finančno situacijo delno prevzema nase oziroma, kot pravi, se lahko s pepelom posipa tudi občina. »Bilo je nekaj investicij, ki so se izkazale za zgrešene, in zanje bomo v prihodnosti vsekakor morali poiskati rešitve,« pravi Rožen.

Favorit je Erjavec

Očitno pa je položaj direktorja ZKŠTM privlačen, saj se je na razpis prijavilo kar sedem kandidatov, za absolutnega favorita pa naj bi neuradno veljal pravnik Andrej Erjavec, svetnik, ki je na lokalnih volitvah kandidiral na listi Zares – nova politika. Ta je na Ravnah v koaliciji s stranko SDS. Erjavec, zaposlen v Dursu v Dravogradu, naj bi bil za mnoge najprimernejši, četudi naj bi mu manjkalo izkušenj na vodilnih položajih. Rožen nam je dejal, da bo o kandidatu odločalo enajst članov sveta zavoda, ki zastopajo različne interese, zato na to, koga bodo izbrali, nihče ne more vplivati. To nam je potrdil tudi predsednik sveta Miran Kert, ki je dejal, da bodo najprimernejšega od sedmih med seboj enakovrednih kandidatov izvolili že danes, potrdil pa ga bo, ali pa tudi ne, ravenski občinski svet.

Kdo naj bi zasedel direktorski stolček ZKŠTM, je na Ravnah že nekaj časa javna skrivnost, saj je Kotnik po lokalih na Ravnah javno razglašal, češ da je normalno, da bo njegovo mesto zasedel »njihov« človek. Menda ima Erjavec močno oporo tudi pri Štefanu Šumahu in Milanu Škafarju, ki bo po novem letu ostal edini podžupan na Ravnah, potem ko se je župan odločil, da preostala dva, gre za Vero Krajnc in Petra Odra, v duhu racionalizacije s tega položaja razreši. A kadrovanje znotraj koalicije se veselo nadaljuje, čeprav to vsi po vrsti zanikajo. Navsezadnje se je tudi Kotnik javno hvalil, da on za direktorja ni bil imenovan zaradi politične pripadnosti, ob čemer pa se mnogi le nasmihajo, saj je tudi on član stranke SDS, katere koordinacije večinoma potekajo na Ravnah.

Punkl zgrešen projekt?

Novi direktor bo imel težko nalogo, da bo zavod spravil na zeleno vejo. Tudi zaradi ambiciozno zastavljenega projekta Punkl, mladinskega hostla, ki nikakor ne more zaživeti, niti zanj ne najdejo prave vsebine. Tretjino izgube je namreč zavod pridelal ravno na njegov račun. Hostl je v povprečju zaseden komaj 15-odstotno, pričakovali pa so skoraj 40-odstotno zasedenost. Poleg tega naj bi se pokazalo, da so bila dela opravljena nekvalitetno, čeprav so ga promovirali kot arhitekturno zanimivo nizkoenergetsko stavbo. Z drugimi besedami, ves objekt je, razen temeljne plošče in zalednega betonskega zidu, zgrajen iz masivnega lesa. A kot pravi Rožen, je objekt še vedno v garanciji, zato bodo številne nepravilnosti in napake, ki so jih odkrili, poskušali reševati in odpraviti brez dodatnih stroškov. »Punkl potrebuje nekaj časa, da se bo prijel in ustrezno tržil,« pravi Rožen. Mnogi pa menijo, da bi bil za Ravne primernejši športni hostl.