Kaj je terapija jumeiho, od kod prihaja in kdaj se je začela pojavljati? Pri katerih stanjih in boleznih je učinkovita in kaj je njen cilj?

Jumeiho je japonska manualna terapija, ki jo je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja osnoval japonski fizioterapevt Masajuki Saiondži. Gre za sodobno metodo tradicionalne orientalske medicine in predstavlja kombinacijo najboljših orientalskih masažnih tehnik. Njen osrednji namen je izboljšati položaj medenice, pravilno namestiti hrbtenico in sprostiti mišične napetosti, s tem pa izboljšati cirkulacijo in vračanje telesa v ravnotežje. Priporoča se predvsem pri lokomotornih težavah, bolečinah in ukleščenjih v predelu hrbta, težavah z išiasom, pri bolečinah v ramenih in vratu, težavah s kolki, pri asimetriji medenice in dolžine nog, pri ukrivljeni hrbtenici, kifozi, skoliozi in ob korekciji drže.

Osnovno izhodišče terapije jumeiho je teorija centra ravnotežja. Kaj natančno to pomeni, zaradi česa se to ravnotežje poruši in kakšne posledice ima za posameznika?

Običajno mislimo, da vsaka noga enakovredno podpira polovico teže telesa, vendar to v resnici ne drži. Zelo pogosto nimamo enakomerno razporejenega ravnotežja telesa, zaradi česar prihaja do povečane obremenitve ene strani telesa in pojava določenih težav, neravnotežja medenice, ukrivljene hrbtenice, bolečin, mravljincev v hrbtu in bokih, diskusa hernije, motenj v delovanju notranjih organov itd. Do porušenja ravnotežja prihaja zaradi številnih dejavnikov: dolgotrajno in nepravilno sedenje ali stanje, prekrižane noge, nagibanje naprej, naslanjanje na mizo, intenzivnejše opiranje na eno stran telesa, roke ali noge (teniški igralci, nogometaši), nošenje torbe na eni rami, zaradi rane, nesreče, zvina ali zloma noge ali zaradi stresnega načina življenja, v katerem premalo skrbimo zase in ne opazimo, kadar pretiravamo. Pomembno je, da se s pomočjo terapije tako odkrijejo kot spremenijo navade, ki so nas pripeljale do težav.

Prav tako se je pomembno zavedati, da je celotno telo povezano s tako imenovano kinetično vrvico in da sprememba ter neravnotežje na eni strani vplivata na drugo stran telesa; ravna stopala na primer potegnejo kolena navznoter, medenico naprej, sredino hrbtenice navzven in glavo naprej. Vse je v medsebojno odvisni povezavi.

Kako je videti terapija in koliko tretmajev je običajno potrebnih za posamezne težave?

Terapija jumeiho se izvaja na tleh, na udobni podlagi, prejemnik je oblečen v lahkotno bombažno oblačilo – majico in trenirko. Tretma sestavlja natančna terapevtska masaža celotnega telesa s pritiskanji prstov in dlani na mišice, ligamente, pravzaprav na vsa mehka tkiva, pasivnega raztegovanja in nežnega nameščanja sklepov in hrbtenice z namenom, da se na čim ustreznejši način pravilno namestijo kosti in hrbtenica ter sprostijo napetosti. Za dosego občutnega olajšanja težav ali prenehanja bolečin je, odvisno od težave, običajno potrebnih od tri do deset tretmajev, trajajočih eno uro. Priporočljivo je priti na terapijo, tudi preventivno, vsaj dvakrat v letu.

Na kakšen način pomaga na primer pri bolečinah v hrbtnem predelu in kako pri zdravljenju neplodnosti?

Za težave hrbtenice je pogosto vzrok preobremenjenost določenih mišičnih skupin in ligamentov, kar je posledica dolgotrajne statične obremenitve mišic v tem delu telesa, ki najpogosteje nastopi zaradi dolgotrajnega sedenja. Največkrat gre za težave in bolečine v spodnjem delu hrbta in bokov, kar se pogosto imenuje s skupnim izrazom ukleščenje ali išias. Četudi je prisotna bolečina, je bedrni živec (ishiatikus) lahko ukleščen, lahko pa tudi ne. Do teh težav prihaja zaradi skrajševanja, raztezanja, krčev, preobremenitve in/ali vnetja mišic, ligamentov in mehkega tkiva. S terapijo se sproščajo napetosti celotnega telesa, še posebej lumbalnega in medeničnega predela, ter se osvobajajo vretenčni in sakroiliakalni sklepi, kar v večini primerov rešuje bolečinske težave.

Za optimalno delovanje telesa je potrebno, da imajo svobodno delovanje vsi organi, sklepi, mišice, ligamenti, ovojnice, se pravi vse strukture v telesu, da ne bi prišlo do nepravilnosti v funkcioniranju. Omejitve, fiksacije in adhezije (zlepljenosti) tkiva z drugo strukturo v telesu pripeljejo do zmanjšane funkcije oziroma disfunkcije organa. Do takih omejitev prihaja zaradi vnetja tkiva, kar je posledica infekcije, mehanske poškodbe, ponavljajočih se gibov in čustvenih stresov. Tudi zaradi operacije trebušne votline, kolkov, medenice in hrbta pogosto prihaja do pojava zlepljenosti in brazgotinastega tkiva. Tipične zlepljenosti tkiva, posebno jajcevodov, kar povzroča težave z neplodnostjo, nastanejo zaradi glivične infekcije, infekcije medeničnega predela in mehurja. Z manualno terapijo se poskuša odblokirati nefunkcionalna področja medenice, ki so nastala zaradi navedenih omejitev tkiva, s tem pa izboljšati funkcionalnost reproduktivnih organov.

Koliko je terapija jumeiho poznana in sprejeta v svetu? Se kje vključuje v uradno medicino?

Manualna terapija jumeiho se na Japonskem prakticira na osmih klinikah (štirih v Tokiu ter po dveh v Čibi in Niigati). Prakticira se na vojaških pilotih in astronavtih v Centralni bolnišnici letalskih moči v Moskvi in v Boljšoj teatru. V uradno medicino je ta manualna terapija vključena na Madžarskem, Poljskem in v Vietnamu.