Nemka Viktoria Rebensburg je najbolje opravila prvo vožnjo veleslaloma v švedskem Aareju. Mazejeva je za razliko od prvih štirih veleslalomov v Söldnu, Aspnu, St. Moritzu in Courchevelu, ko je vodila po prvih vožnjah in nato zmagala, tokrat na progi, ki jo je postavil njen trener Livio Magnoni, ob nenapovedanem sneženju smučala nekoliko bolj zadržano, naredila napako in vpisala drugi čas ter za olimpijsko veleslalomsko prvakinjo iz Whistlerja zaostala več kot sekundo (+1,12). Sneg je do tekmovalk s startnimi številkami višjimi od 20 nato ponehal.

Rebensburgova se je izkazala za mojstrico tudi svojstvenih razmer na progi, ki ni bila ledena in je bila prekrita s tanko plastjo novega snega, tudi v drugi vožnji. "Razmere so bile povsem drugačne od tistih, ki smo jih bile vajene v Courchevelu. Ker podlaga ni bila ledena in je bilo tudi manj grbin, je bilo treba smučati še posebej pazljivo in nežno delati s smučmi. Takšne razmere so mi očitno pisane na kožo, lahko sem dala najboljše od sebe ter smučala zelo lepo. Božične praznike bom preživela doma v krogu družine in prijateljev ter se skušala čim bolj spočiti," je Nemka izdala recept za brezhibno prvo vožnjo, v kateri si je nabrala dovolj prednosti, da je na drugi progi, kljub večji napaki, nato slavila svojo deveto zmago v svetovnem pokalu in prvo v tej sezoni.

Letos nepremagljiva in zelo dominantna Mazejeva je prvič v tej sezoni v veleslalomu gledala v hrbet hitrejše tekmice. Vendar pa slednje ni niti najmanj omajalo močne volje Korošice, ki je napovedala, da bo na drugi progi upravičila vlogo prve favoritinje. "Sekunda in nekaj več ni tako velik zaostanek, da ga ne bi bilo možno nadoknaditi v drugi vožnji. Prav zato je šport tako zanimiv, ker je v njem prav vse možno," je bila po prvi vožnji osredotočena na cilj najboljša slovenska alpska smučarka, ki je v letošnji sezoni v življenjski formi in vrhunske izide drugega za drugim niza kot za stavo. Na drugi progi pa se napad Mazejeve ni v celoti posrečil, tako je ob prihodu v cilj zaostala 29 stotink sekunde za Fenningerjevo, ki je bila na prvi progi za tri stotinke počasnejša od najboljše Slovenke.

"Sem povsem zadovoljna z današnjo tekmo. Prva vožnja je bila daleč od tega, kar sem si želela. Ampak ne more iti vedno vse po maslu. Mislim, da je tretje mesto super rezultat in sem lahko ponosna, da sem na stopničkah. Jasno pa je, da želimo vedno najboljše," je povedala Mazejeva po prvem delu švedske preizkušnje; v četrtek bo na sporedu še slalom, prav tako pod žarometi.

Mazejeva je tako v Aareju prekinila niz štirih zmag, ko se ji je nasmihalo celo izenačenje rekorda Avstrijke Annemarie Moser Pröll in Švicarke Vreni Schneider, ki sta osvojili prvih pet veleslalomov v sezoni. Kljub temu pa še naprej ostaja abonirana na stopničke ter nadaljuje z nabiranjem točk. Osvojila jih je že 859. Tudi po Aareju je Mazejeva tako trdno v vodstvu v skupnem seštevku svetovnega pokala alpskih smučark in vse bližje še enemu mejniku - doseženim 1000 točkam na tekmah od uvoda v sezono do konca koledarskega leta. Prva zasledovalka Mazejeve v skupnem seštevku svetovnega pokala Nemka Maria Höfl-Riesch, ki je bila danes šesta (+1,46), za vodilno Slovenko zaostaja že 351 točk. Na tretjem mestu skupno je Avstrijka Kathrin Zettel s 466 točkami. Branilka skupne zmage Američanka Lindsey Vonn, ki bo izpustila vse preostale tehnične preizkušnje v letošnjem letu, pa na četrtem mestu za Slovenko zaostaja 445 točk.

Mazejeva še naprej ostaja vodilna veleslalomistka. V seštevku discipline ima 460 točk, njena prva zasledovalka Zettlova pa ima 154 točk manj.

Novih točk v svetovnem pokalu se je veselila druga slovenska finalistka Ana Drev, ki je v prvi vožnji za Rebensburgovo zaostala 3,55 sekunde in ob prihodu v cilj vpisala 16. čas, do konca prve vožnje pa je izgubila še šest mest ter se je v finalno vožnjo uvrstila kot 22. V drugi vožnji je nekoliko pokvarila uvrstitev in je tekmo končala na svojem najslabšem mestu v letošnji sezoni, kot 24.