Najenostavnejše izbire so resda razne pečenke, krače ali cele kokoši, ampak zakaj ne bi bili izvirni? Konec koncev po novoletnih praznikih vsi jokajo in stokajo, koliko preveč mastnih mesnin so snedli. Kaj, ko bi po stari slovanski šegi letos za spremembo spekli ribo? Saj nimamo na razpolago le »poletnih« rib, kot so pregovorno dolgočasni brancini, orade in postrvi. V zimskem času bo veliko boljša izbira losos, na Češkem si teh praznikov ne morejo zamisliti brez pečenega krapa. Ampak pustimo tokrat krapa ob strani ter se posvetimo kralju severnih morij – lososu. Meso te morsko-rečne ribe je sila hvaležno za pripravo na različne načine. Najenostavneje in zelo okusno je tenke rezine prekajenega lososa nadevati na popečene kruhke, natrte z zeliščnim ali česnovim maslom. Filet lososa lahko skupaj z zelenjavo spečemo v pečici kakor pečenko, dobro se odreže tudi ponvi. Le paziti moramo, da ga ne pečemo predolgo, saj sicer postane suh in žagovinast. V ponvi bo zadostovalo nekaj minut po vsaki strani, v pečici pa morda 15 minut. Najboljša začimba za lososa je poleg kopra vsekakor pehtran – to si velja zapomniti! In tudi to, da iz lososa kakor iz tunine pripravimo imenitno omako za testenine.

Losos z zelenjavo in špageti

Potrebujemo 400 g špagetov ali drugih testenin, 350 g lososovega fileja, 150 g paprike, 300 g paradižnika, srednje velik por, dva stroka česna, ekstra deviško olivno olje, 1–2 dl vina, žličko morske soli, zdrobljen čili, žlico posušenega ali svežega pehtrana, peteršilj.

Pristavimo vodo za kuhanje špagetov. V zares veliko ponev ali nizek lonec z debelim dnom damo nekaj žlic olja, dodamo očiščen in na kolobarje narezan por, na trakove narezano papriko in na koščke narezan filet lososa. Pristavimo in nekoliko opražimo, a por ne sme porjaveti. Dodamo nasekljan česen in premešamo. Ko zadiši, dodamo še na koščke narezan paradižnik (lahko češnjev ali tem času iz pločevinke), vino, sol, ščepec čilija in pehtran ter peteršilj. Premešamo in nekaj minut počasi dušimo. Medtem na zob skuhamo špagete, pri tem upoštevamo kakšno minuto manj, kot je označeno na škatli, in jih odcedimo. Špagete dodamo v ponev (zato mora biti res velika), jih previdno pomešamo z omako in nekoliko povečamo ogenj, da tekočina skoraj povre in se špageti skuhajo do konca – na zob. Pri tem pazimo, da se ne primejo dna posode, zato občasno previdno pomešamo, da se špageti ne strgajo. Postrežemo kot samostojno jed z enakim vinom, kot smo ga uporabili za omako.