Maribor bi veliko izgubil ...

"Verjetno so se ti intelektualci tudi kaj vprašali, kaj bi se zgodilo, če zapremo vrata in odidemo. Pred nami je proračun in pridobivanje evropskih sredstev, kar je treba nekako dokončati. Če tega ne storimo, lahko imamo veliko težav in Maribor bi veliko izgubil," je Mikl dejal ob robu današnjega odprtja novega vrtca Lupinica na Teznem, kamor bi moral po prvotnih napovedih iz Mestne občine Maribor priti tudi Kangler, a ga tja ni bilo.

Skupaj za Maribor! poziva h kolektivnemu odstopu Mestnega sveta in njegovi samorazpustitvi

Na očitke nekaterih, da se s proračunom vendarle ne mudi tako zelo, glede na to, da v preteklosti prav tako ni bil sprejet že pred začetkom novega leta, je odvrnil, da temu tudi zdaj ne bo tako, saj proračuna ni mogoče sprejeti čez noč. Postopke pa je po njegovem vendarle treba peljati in če bi zdaj vsi odstopili, bi novi mestni svet dobili šele marca, preden bi se ta konstituiral in bi se začeli postopki za pripravo proračuna, pa bi bil že vsaj september.

Iskanje modrecev in novih vodij ljudstva: Neposredna demokracija zdaj! zavrača tako ''samopašno dojemanje ljudske volje''

"Za tekoče poslovanje v prvih treh mesecih mora sklep izdati župan, za naslednje tri mesece pa mestni svet. Ne vem, kdo bo to podpisal, če mestnega sveta ne bo. Kako bomo potem izplačali plače zaposlenim in opravili vse potrebne finančne obveznosti," se je vprašal Mikl, ki ga je Kangler pooblastil za tekoče posle.

Osnutek proračuna je pripravljen

Kot je dejal, je osnutek proračuna pripravljen, poslan je bil direktorjem občinskih uradov, da podajo še svoje predloge. Kmalu namerava sklicati vodje svetniških skupin, nato pa dokument predati v obravnavo mestnim svetnikom. Po njegovih besedah bi do prvega branja lahko prišlo v drugi polovici januarja, do konca pa bi ga lahko potrdili februarja.

Mariborski DeSUS je v torek napovedal, da bodo skupaj s koalicijsko SDS predlagali sklic izredne seje, na kateri bi najprej sprejeli proračun, nato pa glasovali tudi o razpustitvi mestnega sveta, s čimer bi omogočili hkratne volitve župana in mestnega sveta. Po njihovem mnenju bi bilo moč sejo sklicati še pred novim letom.

Mariborska opozicija, ki je že pred tem zahtevala izredno sejo za samorazpustitev, a ni zbrala potrebnih 12 podpisov, je do tega predloga zadržana, saj meni, da bi moral mestni svet odstopiti takoj. Potem ko je to že pred časom storila samostojna svetnica Janja Vidmar, so v torek odstopne izjave deponirali tudi štirje svetniki SD. Ob tem so vse mestne svetnike pozvali, da podpišejo podobno izjavo, njihov odstop pa bo učinkoval, ko bo za odstop najmanj 23 svetnikov.