Območje evra je po popravljenih podatkih septembra medtem beležilo 1,3-odstotni padec obsega gradbenih del, v EU pa se je obseg znižal za 1,6 odstotka.

V primerjavi z oktobrom lani so države z evrom v desetem letošnjem mesecu zabeležile 4,1-odstotni padec obsega gradbenih del, sedemindvajseterica pa 4,4-odstotnega.

Na mesečni ravni se je obseg gradbenih del med državami članicami, za katere je imel Eurostat podatke, znižal v devetih, okrepil pa v šestih. Med tistimi z največjimi padci Sloveniji sledita Nemčija (-5,3 odstotka) in Švedska (-4,7 odstotka). Na drugi strani pa imajo največja zvišanja Velika Britanija (+11,7 odstotka), Bolgarija (+2,2 odstotka) ter Italija (+1,9 odstotka).

Slovenija je sicer septembra na mesečni ravni zabeležila 14,8-odstotno zvišanje obsega gradbenih del, s čimer je imela takrat najvišjo rast v uniji.

Na letni ravni pa se je obseg gradbenih del znižal v 12 in zvišal v treh državah, za katere je Eurostat pridobil podatke. Največji padec na letni ravni beleži Portugalska (-19,1 odstotka), sledita ji Slovenija (-15,5 odstotka) in Slovaška (-12,8 odstotka). Največjo rast pa so na letni ravni zabeležile Bolgarija (+5,7 odstotka), Španija (+3,4 odstotka) in Madžarska (+1,3 odstotka), še ugotavlja Eurostat.