Izvršni direktor UBS Sergio Ermotti je v izjavi poudaril, da ravnanje ne odraža vrednot ali standardov banke. "Noben dobiček ni bolj pomemben kot ugled podjetja in zavezani smo poslovanju na temelju integritete," je zagotovil.

Največ bodo pobrale ZDA

Kar se tiče kazni, bodo sicer največji del, 1,2 milijarde dolarjev, pobrale ZDA. Na Otok bo šlo 260 milijonov, na račune švicarskih oblasti pa 65 milijonov dolarjev.

UBS ima za sabo težko obdobje. Leta 2008 je po izbruhu finančne krize morala zaprositi za pomoč države. Leta 2009 so jo ZDA oglobile s 780 milijonov dolarjev kazni zaradi pomoči ameriškim državljanom pri izogibanju plačevanja davkov. Septembra lani pa je izbruhnil škandal, potem ko je nek uslužbenec z nepooblaščenim trgovanjem v investicijski enoti banke slednji povzročil za 2,2 milijarde dolarjev škode.

Pred UBS s kaznijo že Barclays

UBS je druga velika banka, ki je bila kaznovana zaradi manipulacij z liborjem. Prva je bila britanska Barclays, ki je morala britanskim in ameriškim regulatorjem plačati 290 milijonov funtov (452 milijonov dolarjev) kazni.

Libor je medbančna obrestna mera, ki igra pomembno vlogo na globalnih finančnih trgih. Določa namreč, koliko banke, posledično pa tudi podjetja in posamezniki, plačajo za izposojanje denarja.