Navdušenci nad zdravo prehrano, ki po trgovinah iščejo najbolj sveže sestavine, da bi z njimi naredili obrok po receptu Jamieja Oliverja, bodo razočarani. Britanska znanstvena publikacija Medical Journal je namreč razkrila, da nam slavni televizijski kuharji ne delajo prav nobene usluge, kar zadeva zdravo prehranjevanje. Njihovi recepti so namreč pogosto manj zdravi od hrane, ki jo lahko že pripravljeno kupimo v trgovinah.
Profesor z univerze v Newcastlu Martin White je s kolegi preučil sto receptov iz nekaterih najbolj prodajanih kuharskih knjig v Veliki Britaniji, med njimi tudi nekaj receptov iz uspešnice Jamieja Oliverja, 30 minut za kosilo. Kot v poročilu opozarjajo avtorji študije, ni nihče pomislil, da bi natančneje preučil recepte, ki jih dobimo v najbolj prodajanih kuharskih knjigah na svetu, saj je za veliko ljudi popolnoma samoumevno, da je doma pripravljena hrana najboljša.
Napotnik: Sam svoj kuhar, sam svoje sreče kovač
Hranilne vrednosti jedi, ki jih priporočajo kuharski mojstri, so britanski strokovnjaki primerjali s stotimi naključno izbranimi obroki, ki jih dobimo že pripravljene v trgovinah. Ugotovili so, da niti po receptu pripravljena hrana niti že pripravljena hrana v trgovinah ne dosegata mednarodnih standardov za uravnoteženo prehrano. Vendar znanstveniki ugotavljajo, da je doma, po receptu pripravljena hrana v kar nekaj pogledih manj zdrava od že pripravljenih obrokov. Na obrok namreč pogosto vsebuje občutno več kalorij, beljakovin in nasičenih maščob ter veliko manj vlaknin v primerjavi s hrano, ki jo že pripravljeno kupimo v trgovinah.
Avtor knjige Kuhinja za prave moške Boštjan Napotnik poudarja, da nikakor ni usposobljen, da bi presojal o tem, kako je bila izvedena študija in kakšne so njene možne interpretacije. Vendar pa ob teh razkritjih razmišlja, da »ljudje dandanes svoja ravnanja vse preveč usmerjamo po številkah, raziskavah, mnenjih in navodilih nekoga drugega, namesto da bi vklopili svoje možgane in zaupali svoji presoji«.
»Kako si bomo organizirali svojo prehrano, je najbolj odvisno od nas samih, od našega časa, naših kuharskih spretnosti in od tega, kaj radi jemo, ob kateri vrsti pa tudi količini hrane se dobro počutimo,« poudarja Napotnik. Dodaja, da je vidikov presojanja hrane veliko: »Okus, količina, izvor sestavin, enostavnost priprave, cena. Zato je seveda vedno mogoče poiskati načine, s katerimi dokažeš, da je nekaj boljše od nečesa drugega.«
Opozarja, da objektivno gledano industrijska in v lokalih pripravljena hrana nikoli ne bo zmogla zagotoviti nečesa, kar ima tisti, ki kuha sam, to pa je »absolutna kontrola nad tem, kaj in koliko česa je dal v hrano, ki jo je pripravil«. »Sam nobeni raziskavi, nobeni etiketi, nobeni inšpekciji in nobenemu kuharju ne verjamem in zaupam tako kot sebi. Sam svoj kuhar, sam svoje sreče kovač,« je ob koncu pogovora še poudaril Napotnik.
Hiter odziv Jamieja Oliverja
Predstavniki Jamieja Oliverja so kmalu po izidu rezultatov študije sporočili, da zadevo že preučujejo: »Pozdravljamo vsako raziskavo, ki spodbuja debato o tej problematiki. Jamiejeva najnovejša knjiga, 15 Minute Meals (15 minut za kosilo, op. p.), že vsebuje podatke o hranilnih vrednostih za vsako jed. Knjiga je za Jamieja pomemben mejnik, saj nameravamo informacije o hranilnih vrednostih jedi vključiti v vsako nadaljnjo knjigo.«
Obljubili so, da bodo kmalu tudi prenovili Jamiejevo spletno stran, kjer bodo vsem receptom dodali podatke o hranilnih vrednostih. Opozorili pa so, da bi bilo treba ljudi bolj poučiti o tem, katere jedi lahko jedo vsak dan in katere naj si privoščijo manj pogosto.