Kot zadnji od zimskih športnikov se v lov na točke v novi sezoni svetovnega pokala podajajo deskarji na snegu. Prva preizkušnja sledi v petek v Carezzi, ko bo na sporedu veleslalom, vrhunec pa sledi že čez dober mesec, ko bo v Quebecu svetovno prvenstvo. Slovenski deskarji poudarjajo, da bo nadvse pomembna tudi domača tekma na Rogli, ki jo tako kot vsako leto pričakujejo z navdušenjem in velikimi pričakovanji.

Novost je, da Peter Kotnik ni več v funkciji glavnega trenerja, ampak je postal vodja ekipe svetovnega pokala. Določen del tekmovalcev sicer še vedno trenira pod Kotnikovim mentorstvom, a to, kot pravi, ni bistvenega pomena. »Imamo tri cilje. Poleg svetovnega prvenstva in domače tekme na Rogli, kjer bomo imeli večjo kvoto tekmovalcev, zato bodo lahko nastopili tudi nekateri mladinci, so tu še kvalifikacije za olimpijske igre. V Soči se bo uvrstilo najboljših trideset deskarjev na svetovni lestvici, zato bo borba huda,« pravi Peter Kotnik.

Na zadnjem svetovnem prvenstvu je z dvema kolajnama navdušil Rok Marguč, ki se sproščeno podaja v novo zimo. Kot pravi, ga je v preteklosti večkrat izdala psiha, zato si je poiskal strokovno pomoč. »Verjamem, da je pomagalo, zato sem optimističen pred startom sezone. Za zdaj sem osredotočen le na prvo tekmo v Carezzi, cilji in pričakovanja se bodo gibali sproti. O svetovnem prvenstvu sploh še ne razmišljam,« je povedal Rok Marguč. Na predstavitvi reprezentance na sedežu Smučarske zveze Slovenije v Podutiku je manjkal as Rok Flander. Nekdanji svetovni prvak v paralelnem veleslalomu se je priključil kanadski ekipi, glede na rezultate na treningih pa Flander veliko pričakuje od tekmovalnega leta.

Tako kot Flander sta se od reprezentance oddaljila tudi Jernej Demšar in Žan Košir. »Opravila sva vrhunske treninge. Malo me je iz tira vrgla poškodba prstov, a zdaj je vse v najlepšem redu. Forma se vzpenja, moja taktika pa je, da poskusim potegniti največ iz vsakega dneva posebej. Želim imeti boljšo sezono kot lani,« je razložil Demšar, Košir pa je dodal: »Uspehi preostalih disciplin pod okriljem smučarske zveze na začetku sezone me navdušujejo in me dodatno motivirajo. Tudi deskarji smo zagotovo sposobni velikih izidov. Ko hodim naokoli, dobim občutek, da se konkurenca kar malo boji slovenskih športnikov. Očitno je Slovenija na zemljevidu vse večja. (Smeh.)«

Dodajmo, da se težki gospodarski časi vse bolj poznajo tudi v deskanju. V Nemčiji so bili zaradi finančne luknje primorani odpovedati kar dve tekmi, ker niso zmogli zagotoviti približno 100.000 evrov na prireditev. »Deskarji smo izgubili generalnega sponzorja pri Mednarodni smučarski zvezi, kar pomeni, da mora vsak organizator tekme pridobiti in zagotoviti finančna sredstva. Smučišče Rogla v letošnji sezoni tako nosi celotno ekonomsko breme,« je razložil Kotnik.