Madonna di Campiglio je vnovič ponudila nočni slalomski spektakel, kakršen je viden na redko kateri progi po svetu. Junaka pod žarometi sta bila dva alpska smučarja. Prvi je bil sijajni Avstrijec Marcel Hirscher, ki je z neverjetno zmago z najhitrejšima časoma na obeh progah sijajno zaključil leto, v katerem je v minuli zimi postal skupni zmagovalec svetovnega pokala, v tej sezoni pa je na odlični poti, da uspeh ponovi. Drugi veliki junak je bil Japonec Naoki Yuasa, ki je bil po prvi progi 26., na drugi pa mu je uspela samurajska vožnja s srečnim koncem, po kateri je v cilju obležal v bolečinah. Nastopil je namreč poškodovan, tako da so mu v japonskem taboru celo odsvetovali nastop. Japonec, čigar doslej najboljša uvrstitev na tekmah svetovnega pokala je bilo peto mesto, pa je senzacionalno na drugi progi prehitel kar 24 tekmecev ter ostal v vodstvu do zadnjih dveh slalomistov – Nemca Felixa Neureutherja in Hirscherja.

Slovenski izkupiček na slalomskem prizorišču, ki je slovenskemu alpskemu smučanju po zaslugi Bojana Križaja in Jureta Koširja prinesel že dve zmagi svetovnega pokala, je bil v skladu z letošnjimi rezultati. Edini med dobitniki točk se je znašel Mitja Valenčič, ki je pred sinočnjo slalomsko klasiko izpadel iz prve jakostne skupine. Po prvi progi je bil najboljši slovenski slalomist deseti, na drugi progi pa je odpovedal predvsem v spodnjem delu in pokvaril uvrstitev za pet mest.

Na drugi progi je precej napredoval najboljši slalomist minule zime Andre Myhrer. Šved je z enajstega mesta prismučal na četrto (za Yuaso je zaostal za šest stotink sekunde). Sklonjenih glav so domače prizorišče zapustili Italijani. Uprizorili so popoln napad, ki se jim na drugi progi ni izšel. Giuliano Razzoli (četrti po prvi vožnji) in Cristian Deville (tretji) sta naredila napako in odstopila, Manfred Moelgg pa je kot najboljši predstavnik azzurrov slalom končal na petem mestu.

»Napadel sem na vso moč. Ko sem pred startom druge proge slišal, da je Felix Neureuther prevzel vodstvo, potem ko je Yuasi uspela izjemna vožnja, sem si rekel, da bom dal vse od sebe. Uspelo mi je celo več, kot bi si upal pričakovati. To je bilo res noro, zato me prednost pred tekmeci niti ni presenetila. Prikazal sem smučanje, ki le redko uspe. Izjemno sem zadovoljen z letošnjim letom, še bolj pa, da me sedaj čakajo božični prazniki. Noge imam povsem izmučene, zato je vse, kar si želim, da jih imam dva dneva na kavču ter da uživam v družbi svojega dekleta,« je povedal Marcel Hirscher, ki se je v letošnjem letu že 16. v sezoni povzpel na zmagovalni oder. Dosežek, kakršnim je bil ob koncu sedemdesetih let in začetku osemdesetih kos le legendarni Šved Ingemar Stenmark.

Druga slovenska predstavnika Matic Skube in Miha Kuerner se nista uvrstila na drugo progo. Prvi je za vodilnim Hirscherjem zaostal za 7,17 sekunde in bil zadnji med uvrščenimi (51.), Kuerner pa je odstopil. Izmed tekmovalcev v prvi jakostni skupini se na drugo progo niso uvrstili še: Šved Jens Byggmark (45.), Avstrijec Mario Matt (37.), Italijan Stefano Gross (33.) ter Francoz Alexis Pinturault, Šved Mattias Hargin in Italijan Patrick Thaler, ki so odstopili.