Redno so na Smučarski zvezi Slovenije (SZS) po uspehih v svojih športnikov v zadnjih letih organizirali tiskovne konference. Teh je bilo tako v preteklosti zelo veliko, v tej sezoni pa Slovenci navdušujejo na vseh področjih. Najbolj stransko vlogo med vsemi so venomer igrali alpski smučarji. Pa ne zato, ker ne bi dosegali vidnih uspehov. Temveč zato, ker so pravila veljala za vse, razen Tino Maze, ki sicer med sezono zaradi natrpanega urnika nastopov v vseh disciplinah redko pride v Slovenijo, saj jo v Podutiku izjemno malokrat privabijo v svoje prostore.

Izmed drugih alpskih smučarjev, ki jim ni ime Tina Maze, v zadnjih letih največkrat opozorijo nase tekmovalci v smuku. A tudi uspeha Andreja Jermana, ki se je štirikrat v svoji karieri uvrstil na zmagovalni oder, in Andreja Šporna z drugim mestom v Kitzbühlu imajo vse daljšo brado. Minuli konec tedna so hitri in drzni Slovenci znova opozorili nase, saj se je Rok Perko na smuku v Val Gardeni uvrstil na drugo mesto, tako da se je v Podutiku včeraj znova odprl šampanjec. Natančneje polsuha peneča penina, saj za šampanjec v težkih časih na zvezi z več kot desetmilijonskim evrskim proračunom ni denarja. Bržčas je bila kupljena v Mercatorju, ki je včeraj postal nov uradni sponzor alpske smučarske reprezentance. Na to dejstvo je bila direktorica zveze Barbara Kürner Čad zelo ponosna, čeprav je pripomnila, da našitki najboljšega soseda kot tudi denar še pridejo na drese oziroma račun zveze.

»Upam, da besedna zveza veseli december ni zaščitena, saj jo moram uporabiti ob vseh uspehih slovenskega alpskega smučanja v tem mesecu. Vesel sem, da sem od blizu spremljal dogajanje v Val Gardeni. Poleg izjemnega uspeha Roka Perka mi bo tekma ostala v spominu tudi po tem, da sem imel izjemno dolgo preizkušnjo, ki je doživela številne preložitve starta, večji del možnost spremljati poleg Gunterja Hujare (direktor svetovnega pokala – op. p.). Med napornim čakanjem so skušali z mnenji nanj vplivati številni trenerji, a Hujara se ni dal. Ravnal je po svoji vesti in fantastično izpeljal preizkušnjo. Poleg najhitrejše trojice si je na tiskovni konferenci po tekmi prav Hujara zaslužil največ pohval,« je svoje zakulisno videnje s proge Saslong opisal Vlado Makuc, šef stroke panoge za alpsko smučanje pri SZS.

Fantastičnega uspeha Roka Perka se še vedno veseli tudi novi trener hitrih disciplin v moški reprezentanci Tadej Platovšek, a se hkrati zaveda, da je v štirih dneh preteklo že veliko Save, zato je treba pogledati v prihodnost. »Rok je že na treningih pokazal, da je zelo hiter. Zato smo od njega pričakovali dobro uvrstitev, a vsekakor ne tako izjemne. Sedaj smo sestopili na tla in se obračamo proti naslednjim tekmam svetovnega pokala. Že prihodnji teden nas čaka nova preizkušnja v Bormiu, na kateri bomo z isto četverico, kot je nastopila v Val Gardeni (Perko, Jerman, Šporn in Boštjan Kline – op. p.), skušali doseči kakšno odmevno uvrstitev,« pravi Platovšek, rojen krasnega leta 1974.

»Res je sicer, da sem od maja naprej samoplačnik, saj sem izgubil status reprezentanta A. Zato sem v priprave na novo sezono vložil precej svojega denarja. Toda uspeh ni zato nič slajši. Dolgo leta sem imel vso podporo Smučarske zveze Slovenije, ki je po tej plati prav tako zaslužna za moj uspeh. Kako se bodo stvari okoli samoplačništva odvijale naprej, se še nismo pogovarjali. A sem prepričan, da so na zvezi ljudje, ki znajo prepoznati talent, tako da v prihodnosti okrog plačevanja programov ne pričakujem težav,« so bile besede glavnega junaka Roka Perka. Tržičan je še pristavil, da bo skušal slovensko javnost še kdaj navdušiti s kakšnim odmevnim dosežkom, ki upa, za katerega ne bo več pospremljen z besedo senzacija.

Uspehu reprezentančnega kolega sta se poklonila tudi starejša Andreja. »Na smuku nas tekmuje 50 tekmovalcev, ki smo se sposobni uvrstiti na zmagovalne stopničke. Vsakomur izmed nas se kdaj ponudi priložnost, da pride na vrh. Od vsakega posameznika pa je odvisno, ali jo zna obrniti sebi v prid. Rok je ponujeno priložnost izkoristil na najlepši način, zato se mu ob tej priložnosti še enkrat poklanjam,« je nekdanjemu mladinskemu svetovnemu prvaku iz srca laskal Andrej Šporn.