Kranj. Stranka za napredek krajevnih skupnosti (SZNKS) je razpadla, v ponedeljek zvečer je nastala nova Povezane lokalne skupnosti (PLS). To je posledica »mesne afere«, ki je opozorila na ravnanje kranjskih svetniških skupin pri porabi občinskega denarja. Znano je, da je predsednik SZNKS Jože Lombar lani za domnevne dogodke svoje stranke naenkrat kupil 224 kilogramov mesnih izdelkov.

Čeprav še danes ni znano, kdo je dejansko pojedel mesne dobrote in kaj se je zgodilo s kupljenim, so se trije preostali svetniki iste stranke v Kranju počutili prizadete, nezadovoljni so bili tudi v preddvorskem odboru. V obeh občinah je imela zdaj že bivša stranka tudi župana, Mirana Zadnikarja in Mohorja Bogataja. Oba zdaj »pripadata« novi stranki, ki je po ustanovnem kongresu že začela postopke registracije. Razpad prejšnje stranke je povzročila tudi premajhna aktivnost, stranka ni imela ne blagajnika, tajnika, ne rednih srečanj, kongresov. Skupaj ima nova stranka 14 svetnic in svetnikov, v preddvorski občini večino v občinskem svetu.

Predsednik nove stranke je kranjski podžupan Janez Frelih, v svetu sta še Miran Zadnikar in Peter Zaletelj. Njen poglavitni cilj je razvoj lokalne samouprave. Kot smo zvedeli, je Jože Lombar zdaj ostal tako rekoč sam v stranki, ki si je nakopala kritiko v javnosti zaradi neetične porabe javnih sredstev, ki pa ni dobila epiloga, saj so kranjski svetniki sporni pravilnik podprli, svetniške skupine pa denarja v proračun niso vrnile.

Nova stranka bo vladajoča v Preddvoru in članica velike koalicije v Kranju in bo registrirana v postopku, ki ga vodi ministrstvo za notranje zadeve. šu