Gorenje bodo v prihodnjem letu očitno zaznamovale številne spremembe, ne le pri reorganizaciji proizvodnih lokacij, temveč tudi v lastništvu družbe. Uprava Gorenja pod vodstvom Franja Bobinca je namreč začela priprave na dokapitalizacijo, s katero želi zbrati od 30 do 40 milijonov evrov svežega kapitala.

»Za zdaj so odprte vse možnosti, dokapitalizacijo pa bi predvidoma izvedli v prvi polovici prihodnjega leta,« je včeraj povedal Bobinac, ki o podrobnostih še ni želel govoriti. Za zdaj tako ni mogoče izključiti, da bi prek dokapitalizacije v Gorenje vstopil strateški partner, ki bi lahko v primeru nakupa vseh novih delnic postal lastnik okoli ene tretjine družbe. Že sredi januarja bo nadzorni svet Gorenja, ki je pred slabima dvema mesecema Bobincu podelil nov mandat, odločal tudi o novih članih uprave. Svojih kandidatov Bobinac še ni razkril, je pa zavrnil informacije, da naj bi nov član uprave postal nekdanji predsednik uprave Mercatorja Žiga Debeljak. V novi upravi po nekaterih informacijah ne bo več Uroša Marolta, ki je zadolžen za področje korporacijskih storitev ter program kuhinj.

Skupina Gorenje bo letošnje leto po prvih ocenah uprave zaključila z 1,28 milijarde evrov prihodkov, kar je tudi zaradi prodaje energetske dejavnosti za 140 milijonov evrov manj kot lani, medtem ko bo čisti dobiček predvidoma znašal 0,1 milijona evrov. V zadnjem četrtletju bo tako Gorenje predvidoma v celoti nadoknadilo šest milijonov evrov izgube, ki so jo imeli po devetih mesecih poslovanja. Letošnji dobiček pa bi bil še za milijon evrov višji, če minuli teden ne bi prišlo do nenapovedane stavke zaposlenih in štiriurne ustavitve proizvodnje. V prihodnjem letu naj bi se čisti dobiček povzpel na 4,2 milijona evrov, medtem ko naj bi se dobiček iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) zvišal za nekaj več kot desetino, na 96,7 milijona evrov.

»Leto je bilo izjemno zahtevno, glede na okoliščine pa ga bomo končali solidno, čeprav nekoliko pod načrti,« je poslovanje komentiral Bobinac. Za prihodnje leto v Gorenju načrtujejo 4,5-odstotno rast prihodkov, pri čemer naj bi rast generirala zlasti boljša prodaja v Rusiji, Ukrajini, Nemčiji, Avstriji, na Češkem, Slovaškem, Poljskem, Kitajskem ter v Sloveniji. Prav v vzhodni Evropi je pričakovati tudi najvišje rasti, medtem ko se za južno Evropo tudi v prihodnjem letu napoveduje padec trga gospodinjskih aparatov. Medtem ko naj bi se trg gospodinjskih aparatov v Rusiji prihodnje leto povečal za devet odstotkov, naj bi se prodaja v Grčiji znižala še za 17 odstotkov, na Portugalskem za osem, v Sloveniji in na Hrvaškem za tri, le nekoliko manjši padec pa je pričakovati v Italiji in Španiji. »Ko se ljudje bojijo za svoje službe ali so te že izgubili, se ne odločajo za nakupe kuhinj in bele tehnike, temveč kupujejo zlasti vsakodnevne izdelke,« ocenjuje Bobinac, ki opozarja zlasti na pereč problem visoke brezposelnosti med mladimi.

»V letu 2013 bo poleg bitke za trg in tržne deleže ključno prestrukturiranje proizvodnje. Zaradi selitve proizvodnje iz Švedske v Velenje in Valjevo se bo število zaposlenih v Srbiji povečalo za okoli 500, za prav toliko se bo zmanjšalo število zaposlenih na Švedskem, medtem ko odpuščanj v Sloveniji ne bo,« je napovedal Bobinac in dodal, da bo Gorenje letos v Sloveniji plačalo za 60 milijonov evrov različnih davkov in prispevkov. V Sloveniji naj bi Gorenje prihodnje leto ustvarilo okoli dve tretjini vseh izdelkov, na osrednji lokaciji v Velenju pa naj bi se osredotočili zlasti na proizvodnjo tistih izdelkov, ki lahko prenesejo višje davke in stroške dela. Po ocenah uprave bo letni prihranek zaradi konsolidacije proizvodnje v Sloveniji, Srbiji in na Češkem po letu 2014 znašal 15 milijonov evrov na leto.

Eden največjih problemov Skupine Gorenje je zlasti visoka zadolženost. Letos jim je sicer finančni dolg uspelo znižati za približno 50 milijonov evrov, na okoli 430 milijonov evrov, k čemur je pripomogla tudi prodaja nekaterega poslovno nepotrebnega premoženja. Letos je namreč Gorenje za 13 milijonov evrov prodalo deset nepremičnin po vsej Evropi, podobno dinamiko pa je pričakovati tudi v prihodnjih dveh letih.