Popis premoženja propadlega pohištvenega podjetja Garant iz Polzele in prispele terjatve skoraj 250 upnikov razkrivajo, da si lahko več kot sto nekdanjih delavcev iz stečajne mase obeta bore malo, če sploh kaj. Po eni strani bodo šla sredstva od prodaje tovarniškega kompleksa na Polzeli k Banki Celje, ki ima na njem vpisano hipoteko. Po drugi pa je vprašanje, ali bodo z unovčenjem strojev in opreme, zalog, končnih izdelkov ter terjatev premoženja sploh pokrili stroške stečajnega postopka, ki naj bi dosegli 742.000 evrov.

Čeprav stečajni upravitelj Tomaž Kos do zdaj še ni našel izpodbojnih dejanj, ki bi jih v letu dni pred stečajem storila uprava Garanta pod vodstvom Simone Potočnik, pa ima slabo novico za delavce. »Ugotovili smo, da uprava dolžnika ni plačevala prispevkov in davkov za zaposlene od februarja 2012 naprej do začetka stečaja (17. avgust 2012, op. p.). Gre za oškodovanje delavcev upnikov,« je opozoril Kos. Februarja letos so delavci tudi zadnjič dobili v celoti izplačano plačo. Takrat je bilo v Garantu zaposlenih še 146 ljudi. Vseh prednostnih terjatev je sicer za okrogel milijon evrov.

Spomnimo, da je Garant že leto 2011 končal z visoko izgubo, zaradi močnega upada prodaje pa so se zapadle obveznosti stalno povečevale. Potočnikova, ki je položaj direktorice prevzela avgusta 2011, je junija letos najprej predlagala prisilno poravnavo, vendar nato nihče ni zagotovil 30.000 evrov predujma. Zato je podjetje, katerega začetki segajo v 19. stoletje, do nedavna pa se je ukvarjalo s proizvodnjo zastarelega pohištva z nizko dodano vrednostjo, končalo v stečaju. tm