Izkoriščana imena znanih

Pred kakšnim desetletjem je v Sloveniji zaokrožilo elektronsko pismo o materi božji iz Lurda, o misijonarju iz Venezuele in o strašni nesreči, ki vas bo doletela, če ne boste poslali sporočila naprej. Verižno pismo je nagovarjalo k nadaljnjemu razpošiljanju, podpisana sta bila doktor Gorazd Mrevlje in pokojni profesor Jože Lokar, omenjena pa tudi Psihiatrična klinika Ljubljana. Klinika je na policijo podala kazensko ovadbo proti neznanemu storilcu zaradi razžalitve časti in dobrega imena, vendar se seveda ni zgodilo nič, ker je nemogoče priti do tistega, ki je takšno pismo sestavil in ga poslal prvi.

Pred kakšnimi petimi leti so po Sloveniji razširjali elektronsko pismo z izmišljeno zgodbo o dojenčici z rakom na možganih. Omenjeno je bilo ime dr. Marka Malovrha s kliničnega oddelka za nefrologijo v KC Ljubljana. Strokovnjaki, katerih imena se tako ali drugače omenjajo v teh verižnih pismih, so seveda prizadeti, saj jih avtor pisemske pošiljke po krivici izrablja za to, da daje svojemu lažnivemu delu določeno težo. Zgodbe iz teh pisem so v resnici že na prvi pogled neverjetne, nenavadne, smešne, bizarne, morda celo grozljive in tudi ob pomoči svetovnega spleta je nemogoče ugotoviti, ali so se res zgodile.

Elektronska sporočila, ki vzbujajo sočutje, so najbolj občutljiva, še posebno v primerih, ko vsebujejo pretresljive fotografije. Ljudje ne razmišljajo, ali so navedbe v pismu resnične, saj se večina počuti prizadeta in ker ne želijo biti brezčutni, takšno pismo v trenutku pošljejo naprej.

»Nedavno so zdravniki ugotovili, da ima Amy Bruce raka na možganih. Obstaja samo en način, da jo rešijo – z operacijo. Na žalost nimava denarja, da bi jo plačala. AOL in ZDNET sta se odločila, da nama pomagata s pošiljanjem tega sporočila. AOL bo sledil temu sporočilu in beležil, koliko ljudi ga je prejelo. Za vsakogar, ki odpre to sporočilo in ga pošlje vsaj trem ljudem, bova midva dobila 32 centov od agencije. Če izbrišeš to elektronsko sporočilo, res nimaš srca.«

Ne bi iz sočutja poslali tega naprej? Pri tem gre za staro elektronsko pismo s konca devetdesetih let, ko je bila omenjena Amy Bruce stara osem let. V teh sporočilih je še danes stara osem let! Vmes so še drugi »bolni« otroci. Jessica Mydek, David Lawitts in Tamara Martin je samo nekaj imen izmišljenih nesrečnikov. Zagotovo ste že dobili elektronsko sporočilo, da bodo devetletnemu Faithu amputirali obe nogi in roki zaradi kostnega raka, da ima sedemletna Jessica le še tri mesece življenja in ima edino željo, da njeno elektronsko pismo obkroži ves svet, če ga seveda ta trenutek pošljete naprej.

Od sreče do nesreče

Ko je pred kakšnimi tremi leti po svetovnem spletu zaokrožilo grozljivo verižno elektronsko pismo o Codexu Alimentariusu o spremembah pri standardih hrane, se je pri nas moralo oglasiti celo ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter opozoriti Slovence, da podatki iz pisma niso resnični in da zavajajo.

Pred desetimi leti so zagnale vik in krik organizacije za zaščito živali, ko se je po elektronski pošti razširila novica o mačkah, ki naj bi bile zaprte v steklenicah. Bonsai kittens naj bi bile muce, ki živijo v steklenicah, da jih imate lahko za okras. Pozneje je ameriška policija sicer ugotovila, da je šlo za povsem običajno spletno šalo, ki jo je pripravil ameriški študent, a se bonsai kittens še dandanes znajdejo v mnogih elektronski pismih.

Več veselja je morda ob sporočilih, da bo Microsoft podaril nekaj ameriških centov za vsako poslano elektronsko sporočilo. Očitno imajo prejemniki in pošiljatelji takšnih verižnih pisem slab občutek za eksponentno rast. Kdor se vsaj malo spozna na geometrijsko zaporedje in matematiko nasploh, lahko hitro ugotovi, da toliko denarja, kolikor je razposlanih elektronskih pisem, preprosto ni.

»Pozor! Če prezreš to sporočilo, te bo tvoja največja ljubezen zasovražila, tebe pa čaka štiri tisoč dni nesreče, zato pošlji to sporočilo dvajsetim ljudem!«

Vam je vseeno, čeprav je na prvi pogled še tako velika neumnost? Kako potem lahko kroži elektronsko sporočilo: »Zdravo! Moje ime je Teresa Fidalgo, danes je 26 let od moje smrti. Če tega ne pošlješ dvajsetim ljudem, bom spala na tvoji strani od te noči za vedno…«

Ko je leta 1978 Gary Thuerk poslal prvo neželeno oglaševalsko sporočilo 393 prejemnikom v prvotnem omrežju medmrežja, verjetno ni pomislil, da se bo ta nezaželena elektronska pošta tako razširila. Oktobra 1988 je po tistih prvih elektronskih naslovih zaokrožila prva potegavščina o virusu z naslovom »2400 baud modem virus« in začelo se je obdobje verižne elektronske pošte. Imenuje se spam, pojma pa se spomnijo gledalci legendarne serije BBC iz leta 1970 Monty Python's Flying Circus, ko je bila v eni nadaljevanki vsaka jed pripravljena iz konzerviranega mesa, ki se je imenovala spam. To je bilo norčevanje iz uvoženih izdelkov konzerviranega mesa, vendar se je pojem nizke kakovosti in cene potem oprijel tudi takih »nekakovostnih« elektronskih sporočil.

Vseeno je, ali vam ta elektronska pisma napovedujejo tisočletja nesreče, ker jih ne razpošiljate naprej, ali pa vas opozarjajo, da vam bodo za vogalom ukradli ledvico in vas bodo vpisali na platinasto ploščo, ki kroži okoli Zemlje, samo če bi poslali sporočilo naprej.

Verižna elektronska pošta je bila pogostejša v drugi polovici 90. let, vendar tudi sedaj, še posebno z uporabo pametnih telefonov in tablic, ni zamrla. Razlog je preprost. Čim daljši je namreč seznam prejemnikov teh sporočil, večja je možnost, da vam ukradejo kakšen podatek, predvsem vaš elektronski naslov. V tem primeru boste vpleteni v nepregledno pošiljanje vseh mogočih oglasnih sporočil, s tisto modro (ponarejeno) tabletko viagre na prvem mestu, ponarejenimi ročnimi urami in še čim.

Kako se jih ubraniti

Posebno bodite pozorni na elektronska pisma, ki obljubljajo lahko delo, celo delo na domu, ob katerem boste veliko zaslužili. Naložbe, vlaganje denarja v vsemogoče projekte, ob katerih boste obogateli. Piramidne in verižne oblike velikega zaslužka, ko nekomu pošljete denar in nekdo pošlje denar tudi vam. Ugodne kredite, pri katerih ne boste nikoli na izgubi. Velik dobitek ali nagrado, če boste poklicali določeno telefonsko številko, ki je običajno mednarodna in zanjo plačate več, ali pa lokalna telefonska številka z dragimi telefonskimi impulzi. Čudeže z uporabo diet, medicinske pomoči ali drugačne izdelke. Srečo v igrah verižnih pisem. Uspeh, če odkrijete kakšen vaš podatek, telefon, številko kreditne kartice… Preden karkoli ukrenete, ko dobite takšno pismo, poglejte, ali ste vključeni v katero od pisemskih akcij oziroma verig. Vsebina takšnih elektronskih pisem je predvsem preveč obetajoča in preveč lepa, da bi bila resnična, zato je edini nasvet, da na taka pisma ne odgovarjate oziroma jih preprosto takoj izbrišete.

Bodite pozorni tudi na elektronska pisma, v katerih opozarjajo na izredno nevarne viruse. V takšnih pismih so omenjena številna ugledna imena svetovnih podjetij, ki naj bi utrpela veliko škodo. Običajno je celotno elektronsko sporočilo napisano z velikimi črkami, veliko je klicajev in drugih ločil in vse se je zgodilo »včeraj«. Takšnih elektronskih sporočil ne posredujte naprej, čeprav neznani pošiljatelji želijo prav to.