Slepomišenja o tem, kdo je kriv, da se pred desetimi dnevi med zastoji na primorski avtocesti pri Postojni ni sklicalo štaba civilne zaščite, ki bi lačnim, žejnim in prezeblim potnikom priskočila na pomoč, je konec. Komisija, ki jo je imenoval minister za obrambo Aleš Hojs, je s prstom pokazala na Dars, ki pristojnih služb ni zaprosil za pomoč, kot predvideva sporazum med Darsom in Upravo RS za zaščito in reševanje.

Komisija je to ugotovila na podlagi poslušanja posnetkov vhodnih in izhodnih klicev na številko 112 v regijski center za obveščanje Postojna, ki so se zgodili v soboto, 8. decembra. Iz posnetkov je razvidno, tako pravijo na ministrstvu za obrambo, da informacije o razmerah na avtocesti niso bile pravočasne in jasne. »V pogovoru, posnetem ob 19.10, je namestnik vodje postojnskega centra za obveščanje vodjo vzdrževanja v Darsu celo vprašal, ali naj pomagajo čakajočim v zastoju, ker ljudje kličejo na 112, da imajo v avtomobilih majhne otroke, da so brez goriva in podobno. Vodja vzdrževanja je odgovoril, da dostop do ujetih v koloni ni mogoč, ker avtomobili stojijo v treh kolonah, da pa delajo vse, kar je v njihovi moči, da bi sprostili promet,« je pojasnil poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan.

Poveljnik postojnskega štaba civilne zaščite Toni Muhič, ki je bil minuli teden tarča številnih kritik – nekateri so celo zahtevali njegov odstop – je zadovoljen, ker so ga po opravljeni preiskavi oprali vsakršne krivde. »Mene direktno sicer nihče ni poklical in mi kaj očital, ampak v medijih se je pisalo marsikaj. Vsekakor ni bilo prijetno,« je povedal Muhič, ki svojo funkcijo opravlja prostovoljno. Poveljnik postojnskega štaba civilne zaščite tudi ne razume, kako se je sploh vnela debata tolikšnih razsežnosti glede pravilnega postopka aktiviranja civilne zaščite, saj je po njegovem postopek sila enostaven: »Dars bi moral poklicati na številko 112, to je regijski center za obveščanje, ta pa bi potem obvestil mene in štab bi se aktiviral.«

Zanimivo pa je, da v Darsu še kar vztrajajo pri drugačni zgodbi. Čeprav je Hojsova komisija poslušala vse klice, ki so se tiste zasnežene sobote opravili na številki 112 med 12.28 in 19.10 – v prisluhe pa je bil ujet tudi vodja vzdrževanja v Darsu – upravljalec slovenskih avtocest še naprej zanika odgovornost. Trdijo namreč, da je vodja vzdrževanja v avtocestni bazi Postojna v soboto, 8. decembra, ob približno 12.40 na številko 112 zaprosil, naj se angažirajo in razglasijo naravno nesrečo.