Znotraj zelo številne organizacijske ekipe (270 ljudi) smo srečali le tri, pa še ti so pomagali pri obrobnih delih. Očitno med nekdanjimi uspešnimi biatlonci ni želje, da bi se vključili v to sfero. Eni ne želijo niti na Pokljuko. Sliši pa se predvsem glas, da so nezaželeni. Ker vedo preveč, ne premalo. Ob 20-letnici tekem na najvišji ravni bi se spodobilo na kakršen koli način spomniti na minulo obdobje. Vendar niso zmogli niti bornega pregleda dosedanjih tekem za bilten. Očitno ni bilo potrebe, niti želje. Nič.

Zahvala na Pokljuki očitno nima teže, zgodovina pa ni vredna nič. Se potem še kdo čudi, če prireditev nima duše. Je cirkus in biznis. Da je organizirana predvsem zaradi ozkega interesa nekaterih, čeprav je prireditev široko podprta iz proračuna. Sicer je vse zgledno. Organizatorji si zaslužijo pohvale za vložen trud pri promociji. Tudi za ideje, vzdušje na prizorišču. Jakov Fak, Teja Gregorin in Klemen Bauer so že v Hochfilznu poskrbeli za sijajno napoved in jo z odličnimi dosežki tudi upravičili. Pokljuka je v tem pogledu sanjska. Še več, Jakov Fak je poskrbel za zgodovinski teden, za katerega tudi sam pravi, da ga bo težko ponoviti. Posledično je tudi vzdušje na tribunah prispevalo k pravljični podobi, čeprav je številka ljudi na tribunah manjša, kot jo uradno navajajo. Vseeno.

Še enkrat se je izkazalo, da je Jakov vreden zlata. Bister, zgovoren, neposreden, pravi glasnik, da tudi medijsko zgodba sijajno uspeva. Vendar slovenski biatlon ni le on. Sicer vse ostaja lepo kot pokrite tarče, dokler bodo vztrajali še Janez Marič, Andreja Mali in Teja Gregorin. Že pred prihodom Jakova Faka v Slovenijo sem zapisal, da bo slovenska štafeta Dokl-Bauer-Jagr-Fak, in se z izjemo nemškega lovca uresničuje. Žensko štafeto za vsaj eno tekmo v tej sezoni pa lahko sestavijo le vedeževalke, za leto 2015 še one ne.

Naj dodam še eno ironično ugotovitev, ki pa je žal realnost. Nadarjeno 22-letno biatlonko Lili Drčar naj trenerji naučijo prestopanja v smučini v kazenskem krogu, da bo vsaj tam videti elegantna. Za tekmo pa naj raje prijavijo natakarico izza točilnega pulta v Hotelu Center, ki je nekdanja zmagovalka niza SLOvenSKI maratoni, in kamere v cilju bodo lahko ugasnili minuto prej. Tudi pri IBU bodo veseli.