Kakšna je vaša ocena prvega dela lige prvakov?

Po prvih dveh porazih smo se pogovorili in izluščili tiste stvari, zaradi katerih smo nato bolje nadaljevali. Rezultatsko se je prvi del končal, kot smo pričakovali po žrebu. Morda pa je še boljše od rezultata to, da smo našli način, kako pripraviti ekipo, da bo bolje delovala.

Vas je bilo po prvih dveh porazih strah, da se ne boste uvrstili v izločilne boje?

Mi smo vedno verjeli v napredovanje. Vedeli smo, da je Lennik objektivno slabša ekipa in da lahko konkuriramo Unterhachingu. Na roko nam je šel tudi vrstni red tekem, saj je Macerata prišla v Ljubljano že kot zmagovalka skupine, zato nam je bilo malce lažje. Hkrati smo na tekmah z Lennikom ujeli formo in samozavest, zato smo bili sposobni premagati tudi Macerato, ki je morda drugače ne bi.

Vaš tekmec v izločilnih bojih bo Cuneo. Ali se mu ACH Volley lahko dostojno upira?

Vedno se da. Nobena ekipa ni nepremagljiva, kar smo doživeli tudi mi v soboto, ko smo v srednjeevropski ligi izgubili v Dobu. Cuneo je močnejši, a lahko bi dobili še težjega nasprotnika. Med trinajstimi klubi, ki so napredovali, smo samo mi, Noliko in Berlin, ki smo na malce nižji ravni. Vsi preostali so najboljši klubi, kar jih Evropa trenutno premore.

Ali je bil ACH Volley v kakšnih kombinacijah za organizacijo zaključnega turnirja četverice?

Ne, saj smo vedeli, da obstaja neformalni dogovor, da so letos na vrsti Rusi. Drugi razlog je, da bi šli v preveliko finančno tveganje, saj bi bili odvisni zgolj od prodaje vstopnic, ker nam dodatnega sponzorja za organizacijo turnirja ni uspelo dobiti. Kandidature zato sploh nismo vložili.

Obstaja pa organizacija zaključnega turnirja vaš cilj za prihodnja leta?

Želja obstaja, a v zadnjih letih smo dobro spoznali ustroj Evropske odbojkarske zveze (CEV), kjer je veliko trgovine. Italija ima najvišje mesto v Evropi, potem pa so tukaj še poljski, ruski in turški klubi, ki so toliko bogati, da če se odločijo za organizacijo, jo tudi dobijo. Pripravljeni so plačati več kot 200.000 evrov, kolikor CEV uradno zahteva od organizatorja.

Kako ste zadovoljni z delom novega strokovnega štaba z Luko Slabetom na čelu?

Glavni trener dela veliko in ambiciozno. Za Luko je bilo veliko novega, ampak po začetnih porazih se je dobro odzval, kar velja za vso ekipo. Obstajalo je tudi nekaj objektivnih težav, saj je bil Alen Šket dolgo poškodovan in je potreboval več časa, da je prišel v formo. Tudi igralci, ki so bili v reprezentanci, so nazaj prišli v slabi formi, ampak vse se je pravočasno uredilo. V vsakem primeru dobro delamo in smo na pravi poti, kar zadeva strokovni štab.

Slabe se omenja kot eden od kandidatov za novega selektorja slovenske reprezentance.

Razen gostilniških govoric ne poznamo ozadja, zato pravega stališča še nismo zavzeli. Tudi sam ne vem povsem, ali bi bilo dobro, da je Slabe slovenski selektor ali ne. Ko bo to postala realna možnost, se bomo usedli in zadevo analizirali.

Prejšnji teden je ACH Volley zapustil Uroš Kovačević, ki je odšel v Modeno. Zakaj je prišlo do prestopa?

Uroš je odlično igral, zato nas je poklicalo kar nekaj klubov. Naš finančni položaj ni rožnat, zato smo postavili mejo, nad katero smo bili Kovačevića pripravljeni prodati. Ker je igralec razmišljal podobno kot mi, smo se odločili za prodajo. Z veseljem bi ga zadržali, a v sedanjih časih težko zbiramo sponzorska sredstva.

Kaj to pomeni za ekipo, saj je bil Kovačević letos njen najboljši igralec?

Drugi bodo morali prevzeti njegovo vlogo. Brez tistih, ki jih ni, se mora igrati. Zagotovo bi še naprej radi imeli Uroša, toda trenerji in ekipa se morajo prilagoditi novi situaciji. Za marsikaterega je to nova priložnost, še vedno pa imamo solidno ekipo. Več pričakujemo od Jaysona Jablonskyja, več pa bo zdaj igral Jan Klobučar.

Letos več igra tudi libero Aleš Fabjan.

To je bila ena od sprememb, o katerih smo se pogovarjali pred sezono. Sprememba je bila pozitivna, saj Aleš Fabjan in Daniel Lewis vsak v svoji vlogi igrata bolje, kot bi samo eden v celoti.

Kako ste zadovoljni s podajalcema?

Predvidevali smo, da bo v prednosti Gregor Ropret, kar je tudi upravičil. Osebno sem nad njim pozitivno presenečen. Carlos Moreno je bil pripeljan, da pomaga, kar se je dogodilo proti Unterhachingu. Ravno na tej tekmi in proti Macerati se je izkazalo, da če ne bi imeli dolge klopi, bi težko zmagali. Manjka nam rutine in težkih tekem, zato en igralec ne more zdržati visokega ritma skozi štiri ali pet nizov.

Kaj pa z blokerji? Dajejo tisto, kar ste pričakovali?

Igrajo približno tako, kot smo pričakovali. Niso tako dobri, kot sta bila recimo Alen Pajenk in Matevž Kamnik, ki sta bila vrhunske kvalitete, kar bo ACH težko še kdaj imel. Toda letošnji blokerji igrajo za ekipo, kar je povsem zadovoljivo.

Razmišljate o kakšnih okrepitvah pred nadaljevanjem sezone?

Samo v primeru, če bomo ob ugodni ponudbi prodali še kakšnega igralca. Drugače ne.

Kateri pa so tisti igralci, ki lahko zapustijo ACH Volley?

Predvsem vsi tujci.

Potem obstaja interes drugih klubov za vaše igralce?

Za nekatere igralce ja. Če bo prispela prava ponudba, s katero bomo zadovoljni mi in igralec, potem je mogoče, da nas še kdo zapusti.

V kakšni meri spremljate Dejana Vinčića, Matevža Kamnika in Vida Jakopina?

Z Vinčićem in Jakopinom nimamo stikov, Kamnik pa bo z nami morda kmalu začel trenirati. Tudi preostali imajo možnost treniranja pri nas, če bi zato zaprosili. Toda trenutno je najbolj aktualen Kamnik, ki se vrača po poškodbi in bo začel s treningi, a to ne pomeni, da bo igral za nas. Za zdaj nihče o tem ne razmišlja, edini interes je, da mu damo možnost vrnitve v proces treninga. Šele nato bomo videli, kako naprej.