“Zakaj želite umazati ime človeka, ki za razliko od nekaterih drugih svojih podjetij ni izčrpal ali uničil?« Če kaj, ministra za delo Andreja Vizjaka spravijo s tira vprašanja o njegovem prijatelju Dariju Južni. Javna skrivnost namreč je, da ima 48-letni Belokranjec, ki mu je tudi v krizi v nasprotju z nekaterimi drugimi pidovskimi mogotci uspelo ostati na »površju«, stik do vlade Janeza Janše že drugi mandat prav prek Vizjaka. In Južna, četudi pretkan in sila inteligenten veteran slovenske tranzicije (vanjo je vstopil leta 1994, ko je skupaj s soprogo Vesno in prijateljem Branetom Šušteričem, sicer lastnikom Nike, ustanovil borznoposredniško hišo Perspektiva), je dostop do politike vedno znal dobro unovčiti.

Ne le pri Vizjaku, ki mu je v prvem mandatu – tudi v zameno za pomoč v »vojni« za Terme Čatež – omogočil plemenitenje 150-milijonskega portfelja sklada za razgradnjo nuklearke, zdaj pa mu že več mesecev pripravlja teren za podobne posle v Gen Energiji. Junija 2000, mesec dni po nastopu vlade Andreja Bajuka, je od Zavarovalnice Tilia, ki je v lasti Save Re, za zgolj 1,25 milijona evrov odkupil družbo za upravljanje Vizija. Njen osnovni kapital je že tedaj znašal 4,2 milijarde tolarjev, ob nakupu pa je bilo v njem še za četrtino neizkoriščenih certifikatov. Nakup Vizije, ki mu je v prihodnjih letih omogočil pletenje lastniške mreže, prek katere obvladuje pomemben del gospodarstva jugovzhodne Slovenije, je Južni omogočila uprava Tilie z Mitjo Mejačem na čelu. Tega je bilo pozneje mogoče večkrat opaziti v naložbah, kjer je imel interese Južna.

Usluge levo in desno

Dobre zveze Darija Južne segajo tudi na levi politični pol. Leta 2001 je tako 40-odstotni delež v novomeškem CGP, danes enem zadnjih večjih gradbincev, brez razpisa kupil od Soda. Njegov upravni odbor je takrat vodil Milan M. Cvikl, kasneje minister v vladi Toneta Ropa. Leta 2009, v času vlade levega trojčka, je kot edini od »tajkunov«, ki so pred tem spopadali za vpliv v Petrolu, ostal v nadzornem svetu Petrola.

Kolikšen je dejanski vpliv Darija Južne? Res je, da je prvotno prijateljstvo z Vizjakom, domnevno tudi njegovim sošolcem, v zadnjih letih preraslo v eno najvplivnejših lobističnih navez, ki gre v nos tudi nekaterim strujam znotraj SDS. A tudi o usodi devet milijard evrov vrednega premoženja bo zdaj odločal tudi nekdanji sodelavec Darija Južne. Vlada je namreč za vodenje Agencije za kapitalske naložbe (AUKN) predlagala Iga Grudna, še pred časom člana uprave Perspektive. V povezavi z »dometom« Južne velja vsekakor omeniti še Martina Režka, širši javnosti malo znanega strica Vesne Južna, ki slovi za osebo z dobrimi zvezami v domnevnih obveščevalnih krogih in v nekdanji Jugoslaviji.

Čeprav je Južna domala celotno tranzicijo veljal za »prostega strelca«, pa je vedno pripravljen tudi »pomagati«. Nazadnje vladi Janeza Janše, ko je na skupščini Telekoma za predsedujoča predlagal Francija Matoza, odvetnika predsednika vlade v zadevi Patria. Kot tak, zatrjujejo nekateri naši sogovorniki, je v letih kariere v slovenskem kapitalskem »monopoliju« pomembnežem vseh barv storil vrsto uslug, za katere naj bi znal v pravem trenutku tudi izstaviti račun.

Če kdaj, bo to moral storiti v prihodnjih mesecih. Če je namreč nekoč Južna dobre zveze v politiki in bankah (njegov prijatelj iz študentskih let je nekdanji član uprave NLB Miran Vičič) potreboval za širjenje in konsolidacijo svojega imperija, v katerem prek Perspektive ter holdingov Vizija in Vizija Ena obvladuje CGP, Tiskarno Novo mesto, Lisco, IGM Strešnik, VGP Novo mesto, Savo IGM, Hidrotehnik..., bodo te morda odločilnega pomena za njegov nadaljnji obstoj. Samo letos družbam v lasti Južne zapade za 150 milijonov evrov posojil. V boju za obstanek si je Južna že lani pomagal z nenavadnimi prijemi. Družbe iz skupine Perspektiva FT, podjetja, ki ga ima v lasti s soprogo Vesno, so namreč lani prevrednotile praktično vsa svoja zemljišča ter finančne naložbe, s tem pa se je njihov kapital (računovodsko) več kot podvojil. Koliko je trenutno realno vreden njegov imperij, bo tako morda razvidno šele iz poslovnih poročil družb za leto 2012.

Prizanesljive banke upnice

A z bankami upnicami je imel – drugače kot nekateri njegovi kolegi – Južna do zdaj srečo: te so mu namreč že lani reprogramirale za 90 milijonov evrov kratkoročnih posojil. Pri tem ga za zdaj rešujejo tudi dobički iz trgovanja s potrdili o vlogah in obveznicami, ki so tudi sicer zaznamovale njegovo poslovno pot. Z njimi je namreč med letoma 1994 in 2000 pridelal prvi večji denar, ki ga je vložil v nadaljnje naložbe, Perspektiva pa je posredovala tudi pri obvezniških poslih več slovenskih zavarovalnic.

Četudi Južna rad poudari, da v svoji poslovni karieri ni uničeval podjetij, ampak so se ta v njegovih rokah razvijala, je Južna že dve leti v (pred)kazenskem postopku prav zaradi domnevnega izčrpavanja enega izmed njih, CGP. Tožilstvo namreč sumi, da je 4,5 milijona evrov med letoma 2004 in 2006 iz novomeškega gradbinca prek Liechtensteina izčrpal z domnevno fiktivnimi svetovalnimi pogodbami. Morebitno nadaljevanje postopka – tožilstvo naj bi te dni sprejelo odločitev, ali bo vložilo obtožnico – bi lahko razgalilo tudi do zdaj manj znane podrobnosti o načinu poslovanje Južne. Tako smo izvedeli, da ima osebni račun pri liechtensteinski Verwaltung und Privat Bank. Za zdaj ga najbolj bremeni pričevanje njegovega tamkajšnjega človeka: lastnika ene od avtošol in uradnega skrbnika dveh liechtensteinskih podjetij (Admark Trust in Confinvest), ki sta – kot je pojasnil kriminalistom – v lasti Južne. Omenjeni denar naj bi Južna vložil v lastniško utrjevanje svojega imperija. Pri tem ne gre spregledati, da je eno od omenjenih podjetij mogoče najti tudi med delničarji Telekoma, v katerem Južna obvladuje pomembne pakete delnic. Četudi se je svoj čas govorilo, da si je preiskavo »prislužil« tudi zato, ker so njegovi nasprotniki ocenili, da je v nekem trenutku – domnevno z nakupi Petrola, kjer obvladuje najmanj desetino delnic – šel predaleč, je nesporno dejstvo, da ima Južna – v študentskih časih navdušen igralec taroka – ponavadi v rokavu vedno skritih več kart. Poleg tega, da tako rekoč vedno dela v ozadju, je značajsko brezkompromisen. Kot tak eden zadnjih »preživelih« trgovcev s papirji še zdaleč ni za odpis. Ravno nasprotno, šele v prihodnjih mesecih bomo morda zares izvedeli, komu vse je Južna v zadnjih letih storil kakšno dobro delo.