Ni treba imeti inteligenčnega kvocienta Alberta Einsteina, da predvidiš, da bo v tej sezoni alpskega smučanja zgodba o junakinji podobna, le da se bo odločala marca v Švici, v Lenzerheideju. Tina Maze si pridobiva prednost, ki iz tedna v teden preseneča vse. Na dvanajstih tekmah svetovnega pokala je zbrala 799 točk, kar je nov svetovni rekord do sredine decembra. Na vsaki tekmi je torej Tina Maze v povprečju osvojila skoraj 67 točk svetovnega pokala, kar pred njo ni uspelo nobeni svetovni smučarki. Naj je bil govor o Lindsey Vonn, Marii Riesch, Janici Kostelić, Anji Pärson, Petri Kronberger...

In tudi nobeni od naštetih, ki so krojile vrh svetovnega pokala ob koncu drugega in začetku tretjega tisočletja, ni uspel zgodovinski podvig. Da bi katera osvojila 2000 točk v svetovnem pokalu, kar je v svetu alpskega smučanja do zdaj uspelo le Hermannu Maierju v sezoni 1999/2000. Rekorderka pri ženskah je Vonnova, ki je v pretekli sezoni zbrala 1980 točk.

Ko smo marca v Schladmingu izklopili diktafone po do zdaj najuspešnejši sezoni Tine Maze, je Andrea Massi izrekel hrabre besede. Dejal nam je, da bo Tina Maze skušala kot prva alpska smučarka doseči zgodovinski mejnik. Massiju ob izrečenih besedah redko kdo oporeka, saj je znano, da ima venomer najvišje cilje, da nima rešpekta do nobenega športnika. Pa vseeno so se besede slišale precej drzno. Novinarski kolega je Massiju odvrnil, da če bo Tina osvojila 2000 točk svetovnega pokala, bo sam v enem letu spil 2000 piv.

Nobenemu ne bo lahko. Toda Tini Maze kaže izjemno dobro. Teoretično si bo lahko privoščila celo kakšen slab dan na poti do cilja, ko »mora« na 26 tekmah do konca zbrati še 1201 točko, kar je v povprečju dobrih 46 točk na tekmo. Težje si bo slab dan privoščil stanovski kolega, ki bo moral v povprečju spiti pet piv in pol na dan. Tudi če je mislil »ta male«, ga bržčas čaka pretežka naloga.