Slovenska alpska smučarska pravljica se nadaljuje. Ta konec tedna sta jo spisala Tina Maze, ki je v Courchevelu dosegla peto zmago v sezoni, četrto zaporedno veleslalomsko, in Rok Perko. Tržičan se je namreč senzacionalno prvič uvrstil na zmagovalni oder na tekmah svetovnega pokala, potem ko je v soboto na smuku v Val Gardeni zaostal le za Američanom Stevenom Nymanom. Z uvrstitvijo med prvo deseterico se je včeraj v Franciji izkazala tudi Ana Drev.

Tina Maze je matirala tekmice že na prvi progi, ki jo je še četrtič zapored dobila s precejšnjo prednostjo. V drugi je Črnjanka storila večjo napako, a kljub vsemu ohranila 22 stotink prednosti pred Avstrijko Kathrin Zettel. »Ko sem prišla v cilj, sem pozabila, da sem storila kakšno napako. Videla sem le enko in veselje se je začelo. Dejstvo pa je, da sem naredila v zgornjem delu na drugi progi veliko napako. Da sem kljub temu zmagala, sem lahko ponosna. To vse skupaj potrjuje mojo odlično formo,« se je veselila Tina Maze, ki je v ciljni areni sprva po zmagi dejala, da je njen velik cilj v tej sezoni, da bi izboljšala rekord Italijanke Denise Karbon, ki je v sezoni 2007/08 dosegla pet veleslalomskih zmag svetovnega pokala.

Sobota je bila za Tino Maze in tekmice nepričakovano prosta, saj je superveleslalom v Val d'Iseru zaradi težkih vremenskih razmer odpadel. Ker je Črnjanka zelo utrujena zaradi napornega urnika tekmovanja v vseh disciplinah, ji je odpoved tekme prišla prav, saj si je napolnila baterije za nedeljski nastop. »Organizatorji so se v danih razmerah zelo potrudili, da so izpeljali veleslalom. Glavna težava je bila, da je ogrevanje potekalo po precej mehkejšem terenu, kot je bil na tekmi, zato je bilo težko prenesti občutke na progo. Iz tega vidika mi je bilo na drugi progi lažje smučati, lahko sem bolj napadla,« je pojasnila Tina Maze.

»Nočem razmišljati o osvojenih točkah svetovnega pokala, o katerih se veliko govori. Če se bom obremenjevala s tem, ne bo dobro. Sama se moram koncentrirati na svoje delo, vi novinarji, pa boste seštevali točke. Če želim končati sezono brez večjih padcev, moram ostati mirna in zbrana,« odgovarja najboljša slovenska alpska smučarka vseh časov, ki je včeraj dosegla že svojo 16. zmago v svetovnem pokalu. »Veliko smo trenirali v nemogočih razmerah, kar se mi obrestuje. Brez ekipe, ki jo imam ob sebi, me ne bi bilo tu, kjer sem. Tega se zavedam vsak dan. Zato skušam ekipi trud poplačati z zmagami.«

Drugič v karieri se je med najboljšo deseterico uvrstila Ana Drev. Alpska smučarka iz Šmartnega ob Paki dosega v tej sezoni zelo konstantne uvrstitve, njena najboljša uvrstitev kariere pa ostaja osmo mesto, ki ga je dosegla pred petimi leti v Panorami v Kanadi. »Sedaj ko sem se uvrstila med prvo deseterico, sem se prepričala, da sem lahko še boljša. Moje smučanje ni bilo idealno in imam še rezerve. Zadovoljna sem, da vožnje s treningom prestavljam na tekme. Bila sem že tako na dnu, da sem imela tehnične in psihične težave. Po lanski sezoni sem spremenila veliko stvari. En faktor je menjava smuči, naredila sem tudi temeljito analizo, kaj moram spremeniti, in ta mi je očitno dobro uspela,« je prepričana Ana Drev.

Izjemen uspeh so predvsem po zaslugi Roka Perka dosegli slovenski smukači. Tržičan je na skrajšanem smuku na progi Saslong s številko 35 prevzel celo vodstvo in dišalo je po tem, da bo Slovenija po Andreju Jermanu dobila drugega zmagovalca v kraljevi disciplini alpskega smučanja. Toda Steven Nyman je preprečil, da bi se Slovenija veselila tretje smukaške zmage. Uspeh sta dopolnila Andrej Šporn s 17. mestom in Boštjan Kline, ki je s 27. mestom osvojil prve smukaške točke svetovnega pokala v tej sezoni.

»Res je nekaj časa dišalo po zmagi. A nimam razloga, da bi bil razočaran nad drugim mestom, saj je Nyman odličen smukač, ki mu povrhu proga Saslong izjemno ustreza, saj je tu v preteklosti že dosegel zmago svetovnega pokala. Ko sem bil v vodstvu, sem vedel, da bo Nyman neugoden tekmec, ki me je na koncu tudi prehitel. Vseeno sem lahko ponosen na izkupiček svoje prve uvrstitve med najboljšo deseterico,« je opisal svoje najlepše tekmovalne občutke v karieri Rok Perko. »Po eni strani so se mi uresničile sanje. To je gotovo eden mojih najsrečnejših dni v življenju, ki ga skušam čimbolj uživati. Ne vem, ali bi jokal, ali se vrgel od sreče v steno.«

»Osebno o tem, kako se razpleta tekma, nisem vedel nič. Dejansko je proga postajala vse hitrejša, a moja naloga je bila, da svoje delo opravim dobro. Uspela mi je dobra vožnja. Vrgel sem se v cilj. Vedel sem, da proti koncu smuka ne bom čutil utrujenosti, saj je bil start skrajšan do superveleslalomskega začetka. Sicer sem si želel klasičnega smuka. Navsezadnje smo bili na startu vsi najboljši in menim, da ni uspeh nič manjši, ker je bil start prestavljen nekoliko nižje. Ker je bila hitrost na prvih dveh skokih manjša, kot če bi startali s predvidenega mesta, sem med smučanjem ocenil, da lahko pri napadu uberem direktnejšo linijo, ki si je z višjo hitrostjo ne bi mogel privoščiti. Izkazalo se je, da je bila odločitev pravilna. Najbolje doslej mi je uspel tudi del Ciaslat, zelo dobro pa sem odpeljal tudi tako imenovani Cammello. Ko sem v cilju videl številko 1, sem se začel nenormalno dreti od sreče,« je opisoval trenutke 27-letni junak, ki je v pripravljalnem obdobju investiral veliko svojega denarja, da je lahko prvič na športni poti občutil rajski občutek: »Vložil sem veliko svojih prihrankov. Nikoli nisem dvomil vase in ves čas sem verjel, da sem na pravi poti. Vsi poletni meseci trdega dela v Južni Ameriki in Švici so se obrestovali. Vse je poplačano.«

Včerajšnji moški veleslalom v Alti Badii je v izjemnem slogu dobil Ted Ligety, ki je najbližjega zasledovalca Marcela Hirscherja ugnal z več kot dvema sekundama prednosti. Kako prepričljiv je Američan v tej sezoni, kaže podatek, da je Francoz Mathieu Faivre na desetem mestu za Ligetyjem zaostal za več kot pet sekund. Ta se je kot zadnji uvrstil na drugo progo, potem ko je za Američanom zaostajal 5,98 sekunde. Janez Jazbec in Klemen Kosi sta bila slaba.