Polzela. Mariborski fotograf in poslovnež Zvonko Bogataj želi na območju polzelskega podjetja Garant, ki je šlo avgusta letos po neuspeli prisilni poravnavi v stečaj, zgraditi profesionalni snemalni studio. Čeprav obljublja, da bo njegov profesionalni studio edinstven v tem delu Evrope in da se bo lahko v njem zaposlilo vsaj 200 ljudi, je stečajni upravitelj Tomaž Kos zelo previden. Bogataja sicer ni zavrnil, je pa od njega zahteval, naj svojo ponudbo dopolni in jo med drugim tudi finančno podpre. Tu pa je nastal problem, saj poslovnež za uresničitev svojih idej nima denarja. Ker je prepričan, da bi produkcijski studio lahko zgradil v pol leta in da bi posel takoj zacvetel in začel prinašati denar, je stečajnemu upravitelju predlagal, da bi kompleks prevzel takoj, plačal pa bi ga kasneje, denimo čez kakšno leto dni.

Zakon tega seveda ne dovoljuje. Stečajni upravitelj lahko kompleks proda samo z javnim zbiranjem ponudb ali z javno dražbo, kupnino pa mora kupec poravnati najkasneje v treh mesecih po sklenitvi pogodbe. Ko je stečajni upravitelj pojasnil, kakšni so postopki, je bil podjetnik silno razočaran. Sodniku okrožnega sodišča v Celju Matevžu Žuglju je poslal pismo, v katerem se je pritožil, da je stečajni upravitelj aroganten in da neupravičeno dvomi o izrednih potencialih njegovega projekta. »Upam, da boste kot stečajni sodnik hoteli konstruktivno prisluhniti mojim predlogom,« je optimistično zapisal Bogataj in še zatrdil, da nima nobenih skritih ali nepoštenih namenom, ampak samo trenutne finančne težave.

Sodnika je celo pozival, naj vendarle zmore »širši pogled«, kot ga ima stečajni upravitelj, in naj se ne drži tako strogo stečajne zakonodaje. »V javnosti se pojavljajo abstraktne govorice, da brez denarja ni nič mogoče. V mojem primeru to sploh ni res,« je zatrdil podjetnik in sodniku obrazložil, da so za uspeh in razvoj bolj kot denar pomembni vizija, znanje, poznavanje trga. Denar je po njegovem samo »začetni mehanizem«, ki pa ga trenutno sicer nima, imel pa ga bo dovolj, ko bo projekt zaživel. Podjetnik bi v prvi fazi na »kredit« odkupil vsaj okoli 15.000 kvadratnih metrov zemljišča, na katerem bi zgradil prvi studio, čez kakšna tri leta pa bi kupil še dodatna zemljišča za drugi studio. Sodniku je še obljubil, da mu bo v praksi dokazal, da so njegovi predlogi uresničljivi in da bi lahko vsi skupaj dokazali, kaj vse zmorejo sinergijski dogovori in izredni osebni in podjetniški potenciali.

Kako je stečajni sodnik Matevž Žugelj komentiral podjetnikovo pismo, nam ni uspelo izvedeti, je pa stečajni upravitelj Tomaž Kos v izrednem poročilu sodišču pojasnil, da je Bogataju že večkrat sporočil, da mora ponudbo dopolniti in da mimo zakona ne bodo sklepali nobenih poslov. »Kot upravitelj bom zelo vesel vsakega namiga ali ideje, kako čim bolj uspešno unovčiti stečajno maso dolžnika in poplačati upnike. Seveda le ob upoštevanju veljavne zakonodaje,« je še poudaril stečajni upravitelj Kos.