Avstrijka Kathrin Zettel je bila druga in zaostala 22 stotink, Francozinja Tessa Worley na tretjem mestu pa je imela štiri desetinke zaostanka. Preostale Slovenke so odstopile. Prve vožnje niso končale Tina Robnik, ki je na tretji tekmi v pokalu drugič ostala brez uvrstitve, in Ilka Štuhec ter Katarina Lavtar.

''Zmaga potrjuje odlično formo''

"Ko sem prišla v cilj sem pozabila, da sem naredila kakšno napako. Videla sem izpisano številko ena in to je bilo dovolj za zmago. Res je, naredila sem veliko napako v zgornjem delu, toda zmaga potrjuje mojo odlično formo. Organizatorji so pripravili odlično progo za tekmo, ki je bila sicer na nekaterih delih na meji, a to smo vedeli. Ogrevanje pa je bilo na drugačni, povsem mehki podlagi. Težko je bilo dobiti prave občutke in sem jih iskala na prvi progi. Napadala sem nato na drugi. Obrestuje se nam, da smo veliko vadili tudi na izjemno težkih progah. Za mano stoji izjemna ekipa in vsakdo je dal velik delež k mojim uspehom. Tega se zavedam vsak dan in sem jim hvaležna. Tudi zato prepričljivo vodim v pokalu. Toda niti nočem razmišljati o točkah. Potem nimam pravega občutka. Osredotočati se moram na svoje tekme. Za to, da je stvar zanimiva, ste vi, novinarji. Sama pa moram ostati mirna in se osredotočati na tekme," je povedala Mazejeva.

Mazejeva še povečala vodstvo v pokalu

Mazejeva v tej zimi še naprej blesti. S četrto zaporedno veleslalomsko zmago se je aktualna svetovna prvakinja v tej disciplini izenačila z Italijanko Denise Karbon, ki je štirikrat v nizu slavila med 27. oktobrom 2007 in 5. januarjem 2008 (Sölden, Panorama, Lienz, Špindleruv Mlyn). Črnjanka je s tem še povečala vodstvo v pokalu; po dvanajstih tekmah sezone ima 799 točk, Nemka Maria Höfl-Riesch, tokrat šele 26., jih ima 468 in za Črnjanko zaostaja za 331 točk, tretja je sedaj Zettlova (440 točk).

Mazejeva je prepričljivo vodila že po prvi vožnji, po kateri je Tessa Worley na drugem mestu zaostajala 63 stotink, Kathrin Zettel na tretjem mestu pa 69 stotink. Maria Höfl Riesch je bila šele 18., Američanka Lindsey Vonn, branilka velikega kristalnega globusa, pa ni končala prvega nastopa, ker je, kot je povedala, z levo smučko zadela ob kamen in potem izgubila ravnotežje.

Mazejeva je na prvi progi izjemno predstavo pokazala zlasti v kratkem odseku spodnjega dela, v katerem je v primerjavi z največjimi tekmicami pridobila sedem desetink in na težki progi, na kateri so tekmovalke delale številne napake, dokazala dobro fizično pripravljenost. V večjem delu nastopa pred odločilnim spodnjim delom je imela podobne čase, kot Worleyjeva in Zettlova. Vse ostale tekmovalke so za Mazejevo zaostale za debelo sekundo, saj je bila četrtouvrščena Avstrijka Anna Fenninger že sekundo in 33 stotink za Mazejevo, že Američanka Julia Mancuso na šestem mestu pa je imela že več kot dve sekundi zaostanka (+2,19). Prvi nastop je sicer minil v zelo slabih vremenskih razmerah zaradi sneženja in slabe vidljivosti.

Ana Drev: Uspelo mi je in sem zelo vesela

"Sedaj sem blizu deseterice in vem, da se lahko prebijem še višje. Vesela sem, da lahko dobre prestave s treningov sedaj prenesem na tekmo. Imela sem velike težave v prejšnjih letih, ki sem jih odpravila. Tu je bila menjava smuči, dobra analiza, kaj moram narediti, da bom boljša. Uspelo mi je in sem zelo vesela," je povedala Ana Drev. Pred finalom je bila na 11. mestu (+2,74), le dve mesti za olimpijsko zmagovalko Viktorio Rebensburg iz Nemčije. Slednja je na drugi progi napravila veliko napako in tekmo končala za Drevovo na 15. mestu. Švedinja Frida Hansdotter, deveta po prvem nastopu, je vodila vse do nastopa Fenningerjeve. Zettlova je nato svojo reprezentančno kolegico ugnala skoraj za sekundo (+0,94), Worleyjeva pa se je uvrstila med obe Avstrijki. Na startu je bila le še Mazejeva, ki je do drugega merjenja vmesnega časa svoje vodstvo povečala na več kot sekundo (1,12), nato pa je na zadnjem merjenju razlika skopnela na vsega 21 stotink. Toda delitev devetega časa druge vožnje je bila dovolj, da je Mazejeva vnovič v cilju naredila svoj znameniti preval ob slavjih.

V finalu je najprej Höfl Riescheva napravila veliko napako in svoj nezavidljiv položaj na tekmi še poslabšala. Mazejeva jo je na koncu prehitela za 6,12 sekunde. Francoski konec tedna se je povsem ponesrečil Vonnovi, ki je imela nesrečo že na treningu smuka. Potem je na tekmi v tej disciplini v petek končala v mreži, po odpovedi sobotnega superveleslaloma pa je dokončno ostala brez ene same točke, ko je odstopila na prvi veleslalomski progi. Štirikratna skupna zmagovalka pokala je napovedala, da razmišlja o premoru in odhodu v ZDA. S tem bi odpovedala nastopa sredi prihodnjega tedna v Aareju. V tem primeru bi bilo povsem mogoče, da se bo v svetovni pokal vrnila šele prihodnje leto, ko bosta 12. in 13. januarja tekmi v St. Antonu. Pred tem so namreč na programu zgolj tehnične discipline v Aareju, Semmeringu, Münchnu in Zagrebu.

Svetovni pokal alpskih smučark se bo nadaljeval v sredo, 19. decembra, ko bo veleslalom v Aareju na Švedskem, dan pozneje pa bo tam še slalom. "Tempo je noro naporen. Skušam se skušam čim bolj spočiti, zato mi je sobotna odpoved prav prišla. Ko se pogovarjam z drugimi smučarkami, ugotavljamo, da je težko. Vonnova odhaja domov, ne zdrži, pa tudi v formi ni. Dva dni bom morala še zdržati v Aareju, potem pa pride nekaj dni počitka," je končala Mazejeva.