Ligety je v drugi vožnji moral le ohraniti mirne živce ter ohraniti visoko prednost. Naloge se ni ustrašil in jo v velikem slogu več kot odlično opravil, saj je drugouvrščenega ugnal za 2,04 sekunde. Avstrijec Marcel Hirscher je na drugi progi smučal skoraj brezhibno, vpisal je drugi čas druge vožnje, a ni uspel zapolniti prevelike vrzeli. Tretji je bil Francoz Thomas Fanara (+3,27). Ligety, ki je vse zmage v svetovnem pokalu nanizal v veleslalomu, je imel na drugi progi šesti čas, prvega pa Francoz Mathieu Faivre, ki se je z desetim mestom prvič v svetovnem pokalu uvrstil v prvo deseterico.

Aktualni svetovni veleslalomski prvak Ligety, ki je zmagal na uvodnih dveh veleslalomih v Söldnu in Beaver Creeku, na prejšnjem v Val d'Iseru pa je bil tretji, je tudi po veleslalomski postaji v italijanskih Dolomitih v vodstvu v veleslalomskem seštevku s 360 točkami. Njegov prvi zasledovalec, branilec skupne zmage in najboljši veleslalomist minule sezone Hirscher zaostaja za 40 točk. V skupnem seštevku je Ligety (508) nekoliko zmanjšal zaostanek za vodilnim Norvežanom Akslom Lundom Svindalom (614), ki vodi s prednostjo 106 točk.

''Ligetyjev veleslalom je neresničen''

Že takoj po prvi vožnji so se usuli komentarji na družbenem omrežju Twitter. Svindal, ki je na tekmi vpisal solidno deveto mesto (+4,86), je po prvi vožnji pohvalil neposrednega konkurenta: "Ligetyjev veleslalom je v tem trenutku nekaj povsem neresničnega." Švedski smukač Hans Olsson pa je zapisal: "Ustvarjalci filmov po vzoru junakov iz stripovske produkcije Marvel bodo morali narediti nov film o superjunaku. To niso Hulk, Spiderman ali Batman! To je Ted Ligety!" Američan Steven Nyman, ki je osvojil sobotni smuk v Val Gardeni, pa je po prvi vožnji v Val Gardeni tvitnil: "Videli smo verjetno najboljše smučanje v zgodovini."

Ligetyja primerjajo s Stenmarkom

Takoj po neverjetni vožnji so se začele pojavljati primerjave Ligetyja s švedskim asom Ingemarjem Stenmarkom. Vendar pa Ligety ostaja na realnih tleh: "Ne smučam, da bi podiral rekorde, temveč da bi zmagal in to je zame v tem trenutku najbolj pomembno. Moral sem odpeljati še drugo vožnjo. Težko je vedeti, koliko tveganja je treba sprejeti, še zlasti, ker so tudi ostali tekmovalci bili zelo hitri. Kako se bo vse razpletlo na koncu, je vedno odvisno od pogojev. To zimo sem že izgubil eno dirko." Tekmeca je pohvalil tudi Hirscher: "To, kar je naredil Ted, je res neverjetno in edinstveno."

Razočaranje v slovenskem taboru

Na startu sta bila dva slovenska predstavnika, ki sta nastope končala v prvi vožnji. Janez Jazbec je na drugem veleslalomu zapored ostal brez točk svetovnega pokala na 45. mestu (+7,80), Klemen Kosi pa je v svojem debiju na Gran Risi zasedel končno 48. mesto (+8,27).

Trener slovenskih tehničnih disciplin Marko Jurjec je bil po tekmi razočaran: "Zagotovo smo ciljali višje, smo pa bili kar malo presenečeni, saj je na treningih Jazbec kazal zelo dobre vožnje. Videli smo, da so imeli tudi ostali velike težave na progi, a smo kar malo debelo gledali zaradi teh velikih razlik. Tekma je bila težka, podlaga zelo trda, za razliko od ostalih tekem. Klemen se je peljal solidno, a se je videlo, da mu manjka izkušenj, moči in tehnike. A sem je prišel zato, da vidi kakšna je takšna tekma svetovnega pokala, tekma, ki je bila do zdaj verjetno najtežja."

Moška karavana ostaja v Dolomitih. V torek bo v Madonni di Campiglio nočni slalom, pred koncem leta, 29. januarja, pa alpske smučarje čaka še smuk v Bormiu.