V polfinalu je nastopil tudi Mankoč in se z dosežkom 52,80 kot šesti uvrstil v nedeljski finale. "Bilo je zelo težko. Nazadnje sem v dveh disciplinah v tako kratkem času nastopal v mladinski konkurenci. Rekord Lochteja pa sem pričakoval. Mislim, da lahko plava tudi okrog 50,20 sekunde," je po tekmi povedal 34-letni ilirijan. Robert Žbogar je tekmo končal na 15. mestu (54,28).

Mankoč je sobotni večer začel s finalom na 50 delfin. Vnaprej je bilo jasno, da Ljubljančan pravih možnosti za najvišja mesta nima, zato si je želel čim boljši nastop in izid okrog osebnega rekorda 22,82, ki ga je dosegel v petkovem polfinalu. Na koncu je njegov drugi najboljši dosežek v karieri, izid 22,94, zadostoval za osmo mesto. Z osebnim rekordom bi bil Mankoč v boju za peto. Le 20 minut pozneje je Mankoč nastopil še v polfinalu na 100 mešano.

Končni razplet bi skoraj prinesel presenečenje. Na koncu je zmagal favorizirani Brazilec Nicholas Santos, ki je v treh nastopih trikrat dosegel rekord svetovnih prvenstev, ura se je v finalu ustavila pri številki 22,22, a je za vsega štiri stotinke sekunde zaostal Južnoafričan Chad Le Clos. Bron je osvojil Američan Tom Shields.

Za slovensko odpravo je bil zelo zanimiv tudi polfinale na 50 prsno, kjer je svetovni podprvak na 100-metrski razdalji, Ravenčan Damir Dugonjić, dobesedno pometel s konkurenco ter se z naskokom več kot dveh desetink sekunde kot prvi uvrstil v nedeljski finale. "Moj cilj je zdaj medalja in pri sprintu ne bom izbirčen z barvo," je malce ustavil pričakovanja Dugonjić, ki pa je dejstvo, da so plavalci med drugim in šestim mestom priplavali v cilj v dobri desetinki in da bo skoraj lažje startati na zmago, pospremil z nasmeškom in potrdil, da je prvi favorit v finalu.

Drugi slovenski polfinalist, Emil Tahirović, je s 27,24 zasedel 14. mesto.

Že v predtekmovanju bodo v nedeljo nastopili trije Slovenci. Radovljičana Roberta Žbogarja čaka paradni nastop na 200 delfin. Na 200 prosto pa bosta dopoldan nastopili članici bronaste štafete na 4 x 200 prosto z majskega EP v Debrecenu, Ravenčanka Mojca Sagmeister in triglavanka Urša Bežan.