Izmed slovenske četverice je brez točk ostal le Andrej Jerman na 46. mestu (+2,20).

Perko je bil senzacija dneva

Na tekmi, ki so jo prestavljali zaradi slabih vremenskih razmer in je potekala na zelo skrajšani progi, je bil Perko senzacija dneva, saj je bil blizu tretje slovenske smukaške zmage v pokalu. Načrte mu je prekrižal tridesetletni Nyman, ki si je drugo zmago, tudi presenetljivo, priboril na istem prizorišču kot prvo. Leta 2006 je bil prav tako najboljši v Val Gardeni, nato pa so ga zaustavljale številne poškodbe. Perko je osem stotink prehitel tretjeuvrščenega Guaya, aktualnega svetovnega prvaka v smuku. Norvežan Aksel Lund Svindal, vodilni v skupnem seštevku pokala, je bil peti, za četrtim rojakom Kjetilom Jansrudom.

Perko: Moj najboljši rezultat v sezoni

"To je moj najboljši rezultat v življenju in sedaj živim svoje sanje. Za mano je bil svetovni prvak, v ponos si štejem, da sta bila za mano tudi Jansrud in Svindal, ki v tej zimi kroji svetovni vrh. Prehitel me je Nyman, ki je izjemen tekmovalec in osebnost. Tu je že zmagal, pozna progo in je vrhunski smučar. To, da sem z njim stal na zmagovalnih stopničkah, je bilo izredno. Nikoli nisem dvomil vase. Vedel sem, da mi bo enkrat uspel preboj med najboljše. Vedno so bili različni dejavniki, ki so mi to preprečevali. Sedaj se je vse sestavilo in v veselje mi je delati z ljudmi, ki me sedaj obkrožajo v reprezentanci. Če so ljudje nasmejani in dobre volje je vse lažje," je ocenil Perko.

Po prestavitvah je bil živčen

Perko je bil med tistimi, ki so si zelo želeli, da bi tekmo izvedli. "Že po prvih dveh treningih sem imel po dobrih izidih potrditev, da lahko dobro nastopim na tekmi. Zato sem si zelo želel, da bi jo izpeljali. Kar precej nervozen sem bil po številnih prestavitvah, ko se ni vedelo, ali tekma sploh bo. Na srečo so jo lahko izvedli in se je razpletla senzacionalno. Tokrat sem bil tudi sam del te zgodbe. Ponavadi, ko prideš s številko 35 v cilj in se izpiše številka ena za prevzem vodstva, tudi veš, da si zmagal. Potem pa me je prehitel še Nyman ... Vesel sem, da sem tudi, da sem šokiral tiste, ki tega niso pričakovali. Tudi v prihodnje se, kar se moje priprave na tekmo tiče, ne bo nič spremenilo. Na vsako tekmo s pripravljam stoodstotno in si jo predstavljam v sliki zmagovalca. Danes mi je to skoraj uspelo. Sam bom delal naprej in šel tudi na svetovno prvenstvo z istim pozitivnim prepričanjem in upam, da bom lahko tudi na SP uspešen," je pogled na največjo tekmo sezone uperil Perko.

Perko je bil že v petek edini izmed četverice Slovencev, ki je osvojil točke za 16. mesto v superveleslalomu. Med deseterico ni bil pred tem še nikoli. Njegovi najboljši uvrstitvi v svetovnem pokalu sta dve 12. mesti, ki ju je dosegel na smukih v Kvitfjellu v letih 2009 in 2010. Perko je veliko obetal že v mladosti in na mladinskem svetovnem prvenstvu leta 2005 v Bardonecchii osvojil zlato kolajno v smuku in srebro v superveleslalomu.

Sedemindvajsetletni smučar pa potem v članski konkurenci ni več posegal po visokih mestih. Štirinajsto mesto na olimpijskem smuku leta 2010 v Kanadi in 19. mesto v isti disciplini na svetovnem prvenstvu lani v Garmisch-Partenkirchnu sta njegova najboljša izida na velikih tekmovanjih. Z drugim mestom v Val Gardeni je za las zaostal za najvišjo stopničko, ki jo je v smukih v pokalih doslej od Slovencev dosegel le Andrej Jerman. Ta je slavil v Garmisch-Partenkirchnu leta 2007 in v Bormiu leta 2009.

"Zelo smo veseli, vsa ekipa je vesela. Tako zaradi uspeha Roka Perka kot tudi zaradi celotnega ekipnega dosežka. Manjkalo je še nekaj Jermanu, vendar, kot sem že stokrat rekel, verjamem vanj, v to, da se bo vrnil. Veseli smo, čeprav še nisem zbral vseh misli. Želimo, da bi šlo tako naprej. Vsaj približno, saj se zavedam, da ne bodo vedno taki uspehi. Toda pokazali smo, da smo prava ekipa in da smo dobro delali. Tako nameravamo tudi naprej. Kar pa se vremenskih razmer tiče, te so bile korektne za vse. Zavedati se je potrebno, da je to šport v naravi in enkrat dobiš, drugič izgubiš," je ocenil Tadej Platovšek, slovenski trener hitrih disciplin.

Priprava smučišča v Val Gardeni, kjer so izvedli tretji smuk v sezoni, je bila zaradi snežnih razmer zelo težka, zato so tekmo izvedli na zelo skrajšani progi. Tekmovalne razmere sta dodatno otežila veter in slaba vidljivost zaradi megle, ki je na tekmi v poznih popoldanskih urah zahtevala tudi več kot polurno prekinitev po nastopih enajstih tekmovalcev. Ker smuka v vsej dolžini niso mogli izpeljati, so se odločili za start z mesta, kjer se je začel petkov superveleslalom. Najprej so organizatorji razmišljali, da bi takšen sprinterski smuk izpeljali v dveh vožnjah. Začetek prve vožnje skrajšanega smuka z le 27 vratci, prvotni smuk na slovitem Saslongu jih je imel 36, naj bi bil ob 12.45. A so se kasneje odločili za novo preložitev smuka, eno vožnjo in začetek ob 14. uri.

Alpski smučarji bodo tekmovanje v svetovnem pokalu nadaljevali v nedeljo, ko bo v Alta Badii na programu veleslalom.