V zadnjih desetletjih se je število mladih, ki uživajo alkohol, ostro povišalo, nič kaj bolje pa ni med starejšimi, saj naraščajo tudi številke odvisnikov od alkohola in tistih, ki imajo zaradi njega načeto zdravje. Odvisnost od alkohola pa še ne pomeni, da posameznik v družbi ne more normalno funkcionirati.

Težave se ne pojavijo kar čez noč

Britanski strokovnjak za odvisnost od alkohola in drog dr. John Marsden z londonskega King's Collega pravi, da lahko funkcionalen alkoholik obdrži službo, pa čeprav ima resne in dolgoletne težave s pitjem. ''Težave z alkoholom težko razumemo, saj se ne pojavijo čez noč. Na zunaj se namreč ne vidijo, zaradi česar so funkcionalni alkoholiki skupina, ki ji je težko pomagati,'' je prepričan Marsden.

Kot primer je podal 61-letnega Britanca, ki je v določenem času spil tudi po 1,5 litra vodke na dan. Na delo je prišel prvi, vodko si je nalil v steklenico za vodo, nekaj pa si jih skril po celotni pisarni. Seveda je mislil, da nihče ne ve nič, a so mnogi opazili, kaj se dogaja z njim. Včasih je bilo tako hudo, da je iz spomina izgubil več dni, kasneje se je odvisnost začela odražati tudi na njegovem vedno slabšem zdravju.

Niso vsi družabni pivci odvisniki od alkohola

Število ljudi, ki v Evropi umre zaradi bolezni jeter, je vsako leto več, je za BBC pojasnil Ian Gilmore, med njimi jih je največ v srednjih letih, za katerimi je več let težkega alkoholizma. Poudarja pa, da niso vsi ''družabni pivci'', ki veliko spijejo, od alkohola tudi odvisni. ''nekateri lahko nadzirajo pitje po službi, drugi ga ne morejo. Večina pa bo čutila fizične, psihične in družbene posledice, če bo dlje časa pila ogromne količine alkohola,'' je jasen.

Za isti učinek vsak dan malo več

Težava vsakodnevnega pitja je tudi ta, da je treba sčasoma popiti več, da bi dosegli isti učinek. Marsden je prepričan, da je meja med družbenim pivcem in odvisnikom jasna. Najbolje je, da se posameznik vpraša, ali ga je družinski član ali prijatelj že kdaj povprašal o pitju ali izrazil zaskrbljenost glede tega. ''Če količina popitega alkohola za nekoga drugega predstavlja težavo, to še ne pomeni, da ste alkoholik, vendar pa morate takrat pod drobnogled vzeti vaše obnašanje in kaj počnete,'' predlaga.

Nagnjenost k (pretiranemu) pitju sedanje generacije odraslih je po Marsdenovem mnenju očiten. Zaposleni namreč vedno več delajo, zaradi česar pa menijo, da si po službi zaslužijo kozarček ali dva za sprostitev. ''Alkohol je namreč droga, ki deluje hitro,'' je zaključil.