»Ko sem zgrešila tisti dve tarči na streljanju leže, mi je vse padlo dol. Ne vem, kaj se je zgodilo, toda vedela sem, da sem daleč od najboljših. Dva zgrešena strela sta takoj preveč. Edino, kar sem še lahko storila, je bilo, da sem se zbrala za streljanje stoje, a vse to je daleč od pričakovanj. Pač, tako je, s tem se bom morala sprijazniti,« je Teja Gregorin težko prinesla razočaranje, potem ko je v kar močnem sneženju pred okoli 500 navijači v cilj prišla le kot 28. Sicer le minuto in 21 sekund za presenetljivo zmagovalko Čehinjo Gabrielo Soukalovo, vendar, kot je sama ugotovila, je to njen najslabši rezultat na Pokljuki doslej. In v sezoni. Po pomembnosti pa je domač teren še v četrtek postavila ob bok olimpijskim igram.

»Že večer pred tekmo sem ugotovila, da to nisem bila več jaz. Postajala sem živčna. Brez razloga, saj sem tudi na olimpijskih igrah kos pritisku,« je ugotavljala po tekmi, ki jo je sicer začela zelo agresivno. Serviserja Grega Brvar in Anže Globevnik sta, potem ko s pripravo smuči niso imeli krize kljub sneženju, že v prvem krogu ugotovila, da tako hitro v sezoni še ni začela. »Nisem pretiravala na začetku. Zaradi tega nisem zgrešila strelov. Eden je šel na rob tarče, enega sem 'ciknila'. Imela sem očitno slab dan, kot ga je imelo še nekaj favoritinj,« se je sprijaznila. Malce je posumila, da sta imeli z Andrejo Mali (47. mesto), s katero sta se vmes tudi prehitevali, slabše pogoje s startnima številkama 68 in 69. Vmes je začelo močneje snežiti, a analiza temu ne pritrjuje. Nasmeh in optimizem na ustnicah se ji je vrnil že s pogledom na rezultate, ki so podlaga za današnjo zasledovalno tekmo. Začela bo tik za Toro Berger, prvo damo začetka sezone, okoli nje pa bo več kot polovica najboljše deseterice v svetovnem pokalu. »Držala bom Toro. Tudi zadnji krog. To je dobro izhodišče za lov. Če ne bo uspelo danes, bo v nedeljo na skupinskem startu. Tridnevni Pokljuka 'tour' mi sicer kar ugaja, saj proti tekmicam v tako zgoščenih tekmovalnih dneh pridobivam,« je dobila vbrizg motivacije. Dokazano je sposobna hitrih dnevnih preobratov.

Če je bil četrtek preplavljen z emocijami v celotnem slovenskem taboru, je 23-letna Gabriela Soukalova poskrbela, da je bil na jubilejni štirideseti ženski tekmi svetovne karavane pod Viševnikom ponosen vsaj Tomaš Kos. Gabrielo dobro pozna, saj je prav tako doma iz Jabloneca na Nisau. Njen oče Karel ga je v šoli učil geografijo, sedaj je trener na Poljskem, prej je bil na Hrvaškem. Da ima še več pravih genov, je poskrbela še mama Gabriela, ki je na olimpijskih igrah v Sarajevu 1984 osvojila srebro v tekaški štafeti. Vendar ni vse samo v genih. Zdi se neverjetno, toda po hudih težavah z meningitisom (bolezen klopov) je začela trenirati šele štiri mesece pred sezono. Le zadnji mesec, tudi na Pokljuki, pa z intervali. »To, kar sem dosegla, je res neverjetno. Nimam besed,« lepotica kar ni mogla verjeti pokljuški pravljici, čeprav je zaradi slabega niza z vseh uvodnih tekem (najvišje deseta v Oestersundu) četrta v svetovnem pokalu. Nemka Miriam Gossner, ki je kot odlična tekačica (teče tudi na Tour de Ski) tudi potencialna naslednica upokojene kraljice Magdalene Neuner, je prvo zmago zgrešila za dve sekundi.

Gabriela in Jakov Fak, sojunak jubilejne štiridesete tekme, bosta danes v vlogi »divjadi« oziroma »ratraka«, kot pravijo v tekaško-biatlonskih krogih prvim v smučini. Zaradi napovedanega močnega sneženja ne bo vloga snežnega teptalca zgolj simbolična. »Saj ni nobenih velikih časovnih razlik in to ne bo vplivalo. Emil Hegle Svendsen je tik za mano, hitro se bo priključil zagotovo tudi Martin Fourcade. Zanimiva tekma bo. Če ne bi startal, bi jo bilo zelo zanimivo pogledati v živo,« je Jakov Fak v šali napovedal veliki troboj (ob 12.45), ki se bo sicer z vso elitno trideseterico decembrskih tekem ponovil še v nedeljo. Martin in Jaka sta aktualna svetovna prvaka, Emil in Martin zmagovalca svetovnega pokala. »Nisem jima še primerljiv, saj sem bil dolgo časa oddaljen od njiju, vendar je priložnost lepa. Poskušal bom izvleči maksimalno,« pravi junak Pokljuke, ki mu bo še kako pomagal ubijalski instinkt. Če ima filmskega le James Bond, po katerem je bila vzeta simbolika promocijske akcije za Pokljuko, ga ima Jakov Fak za biatlon zagotovo. Resničnega.