Danes se je končalo šestmesečno prehodno obdobje, v katerem so morali proizvajalci živil ustrezno popraviti takšna sporočila na embalaži in v vseh sporočilih, vključno z oglasnimi. Na živilih in prehranskih dopolnilih je dovoljenih 222 zdravstvenih trditev, ki jih je na podlagi znanstvene ocene Evropske agencije za varno hrano (EFSA) odobrila Evropska komisija.

Po oceni EFSA 80 odstotkov trditev, ki so jih proizvajalci uporabljali na embalažah svojih izdelkov in v drugih sporočilih, ni bilo znanstveno utemeljenih. Med njimi je ZPS naštela "probiotiki izboljšujejo imunski sistem", "dobro za zdravje", "povečana energija" ipd. "Takšne trditve so zavajajoče, ker učinek živila na zdravje ni takšen, kot potrošniki pričakujejo na podlagi zapisanega," je poudarila Marjana Peterman iz ZPS.

V ZPS pričakujejo, da bodo inšpekcijske službe bedele nad izvajanjem zakonodaje. Potrošniške organizacije pa se po njihovih navedbah se v okviru Evropske potrošniške organizacije (Beuc) zavzemajo za oblikovanje profilov hranil na evropski ravni, kar bi onemogočilo manipulacije pri izdelkih z neustreznim prehranskim profilom.