Kot so še dodali, Gorenje s prejetim posojilom ne povečuje svoje zadolženosti, bo pa družba znatno izboljšala strukturo ročnosti posojil. Delež dolgoročnih posojil bo namreč ob koncu leta znašal že dve tretjini, kar je najboljša struktura ročnosti od razmaha gospodarske krize leta 2008.

Hkrati Gorenje pospešeno znižuje bruto zadolženost. V prvih devetih mesecih se je podjetje razdolžilo za 28 milijonov evrov bruto, do konca leta pa bodo v družbi raven zadolženosti še dodatno znižali, so še sporočili iz družbe in dodali, da je ročnost prejetega posojila pet let.

Skupina Gorenje je v prvih devetih mesecih letos ustvarila 6,4 milijona evrov izgube, nazadnje pa so izgubo imeli leta 2009. Devetmesečni prihodki od prodaje so znašali 929,5 milijona evrov, kar je 2,7 odstotka manj kot v enakem obdobju lani.

V Gorenju navajajo, da sta devetmesečno poslovanje negativno zaznamovala predvsem prva dva meseca tretjega četrtletja, ko so se razmere na trgih, ki so pomembni za skupino Gorenje, dodatno poslabšale. Na poslovanje so vplivali še višji stroški, predvsem transportnih storitev, in stroški povezani s selitvijo proizvodnje.