Potem ko je 22-letni Matjaž Pungertar v nedeljo v Sočiju s 24. mestom osvojil prve točke v karieri za svetovni pokal, je z reprezentanco B opravil kondicijski trening v fitnesu pod kranjsko skakalnico. Ko je doma, še vedno trenira z reprezentanco pod vodstvom trenerja Igorja Medveda, saj je bil tudi poleti del njene ekipe. »Zelo me je potrlo, ko sem bil v kvalifikacijah za prvo tekmo v Lillehammerju diskvalificiran zaradi dresa le zato, ker sem nepravilno namestil rokav. Kljub dobri formi sem izgubil samozavest, a me je glavni trener Goran Janus vseskozi spodbujal, naj se le umirim, ker sem sposoben priti med 30 najboljših. V Sočiju mi je končno uspelo prebiti led, kar mi je prineslo tudi precej več sproščenosti pred tekmami, ki prihajajo,« je pripovedoval skakalec iz Vrhpolja pri Kamniku, sicer pa član SSK Mengeš, ker je pač najbližji klub njegovemu domu.

Glede na starost je med elito vstopil z zamudo. Potem ko je pred dvema sezonama uspešno tekmoval v celinskem pokalu, v katerem je nanizal dve zmagi in tri druga mesta, je bilo lansko leto izgubljeno zaradi kratkih stikov med klubskim in reprezentančnim trenerjem. S pogovorom so rešili težave in v letošnji sezoni je veliko lažje. Z dobrimi nastopi na tekmah za poletno veliko nagrado si je priboril status reprezentanta A. »Preskok iz celinskega v svetovni pokal je bil velik. S tekmovalci, ki sem jih z navdušenjem gledal po televiziji, se zdaj družim, tekmujem in jim počasi postajam vse bolj enakovreden in nevaren tekmec. Moj glavni cilj na vsaki tekmi je uvrstitev med dobitnike točk,« je pojasnil Pungertar, ki se kot pogumni lovec na daljave veseli prehoda iz srednje skakalnice na veliko večjo napravo v Engelbergu.

»Tekem v Engelbergu se zelo veselim, saj je to skakalnica, na kateri je možno lepo leteti. Reprezentančni soborec Jaka Hvala mi je razložil, da te kar sama nese in nese, če zadeneš odskok,« pravi Pungertar, ki si zelo želi mesta v ekipi za nastop na novoletni turneji. Veliko bo odvisno od tega, kako bo nastopil v Engelbergu. V nedeljo je po Hvali, Prevcu, Tepešu in Kranjcu postal peti slovenski skakalec, ki je osvojil točke v letošnji sezoni. Slovenija bo imela na turneji pravico nastopa z vsaj šestimi skakalci.