Kranj.Kranjski mestni svetniki so sprejeli 62 milijonov evrov težak proračun, ki ga bodo pokrivali z novimi sedmimi milijoni kreditov. Primanjkljaj bo zato kar 15-odstoten, dejansko pa v proračunu kljub rekordni zadolžitvi ni nobene posebne naložbe razen projekta Gorki, ki predvideva ureditev vodovodnega omrežja, kana-lizacije in gradnjo večje čistilne naprave.

Država projekta Gorki v proračun za prihodnje leto ni uvrstila, zato okoli 40 milijonov evrov vredna naložba za zdaj ostaja brez evropskih sredstev. Mestna občina Kranj tega bremena sama ne bi zmogla, ker se je občina, ki jo vodi Mohor Bogataj, v zadnjih letih že zadolžila za deset milijonov evrov. Kot je zatrdil poslanec SDS Branko Grims, bo vlada zaradi dobro pripravljenih projektov Gorki na zadnji letošnji seji vendarle uvrstila v proračun na račun slabših projektov v drugih regijah. Poslanec Pozitivne Slovenije Lojz Potočnik pa se ob tem sprašuje, zakaj je vlada slabe projekte, ki naj bi jih zdaj na račun Gorkega črtala, potem sploh uvrstila v proračun.

Če se napovedi Grimsa ne bodo uresničile, je projekt Gorki za Mestno občino Kranj neizvedljiv, zato bodo črtali predvideno zadolžitev za pet milijonov evrov, dva milijona pa bi porabili za druge naložbe, ki pa jih svetniki še ne poznajo. Kot je dejal direktor mestne uprave Mitja Herak, se kranjski proračun vrti okoli 45 milijonov evrov na leto, od tega je za naložbe na vseh področjih na voljo okoli osem milijonov.

Svetniki so odločili, da bodo pisali vladi in jo opozorili, kaj izguba projekta Gorki pomeni za načrtovane projekte. Kljub sprejetemu proračunu je torej edini pravi naložbeni projekt sedanje velike kranjske koalicije odvisen od tega, komu bi država denar vzela, da bi ga dobili v Kranju. Ne seji ni bilo točnega odgovora, kako so porabili dosedanjih deset milijonov kreditov, po ocenah pa ga je šla vsaj petina za pripravo dokumentacije za Gorki. šu