Po mesecu poskusnega delovanja so na sedežu Zveze društev upokojencev Slovenije v Šiški tudi uradno odprli svetovalnico za izboljšanje bivanja starejših na območju ljubljanske občine, kjer bodo poleg informacij o zasedenosti domov za starejše, oskrbi na domu in oskrbovanih stanovanjih predvsem širili informacije o manj znanih možnostih bivanja v tretjem življenjskem obdobju, kot so menjava stanovanj, rentni odkup in skupno bivanje več starostnikov.

»Ko se ločiš od otrok in imaš po upokojitvi manjše dohodke, je smiselno razmisliti, koliko sploh še potrebuješ, koliko lahko vzdržuješ, in se pozanimati o možnostih,« predlaga strokovni vodja projekta Tomaž Banovec in kritizira močno navezanost Slovencev na nepremičnine, čeprav lahko sčasoma postanejo veliko breme. Ciljna skupina svetovalnice so tako ljudje, stari okoli 50 let, ki jih želijo spodbuditi k razmisleku in da bodo še pravočasno spremenili obliko bivanja, kar je denimo povsem običajno v mnogih tujih državah.

Do zdaj so pomagali že dvanajstim strankam. Predvsem je šlo za nevednost, kako se prijaviti za bivanje v domu upokojencev, slabo informiranost o možnosti oskrbe na domu, o oporokah in dedovanju, nekatere so morali samo napotiti naprej na drugo institucijo, veliko je bilo klicev otrok v imenu staršev, pojasnjuje svetovalec Urban Boljka. V prvem mesecu pa so tudi že prišli do prvega primera iz njihovega primarnega področja – gospo, ki išče sostanovalko, želijo povezati z drugo gospo, ki bi se rada preselila k nekomu, vendar še iščejo primeren način, kako to gladko izvesti.

Za boljše svetovanje so se glede adaptacij stanovanj povezali s fakulteto za arhitekturo, z nepremičninskim skladom in drugimi podobnimi svetovalnicami, v načrtu pa je tudi sodelovanje z enim od mladinskih centrov za pripravo nabora mlajših, ki želijo v večje stanovanje, da bi menjali stanovanje z njihovimi strankami, ki želijo v manjše stanovanje. S primeri, ki bodo zanje preveč zahtevni, pa se bodo naprej poglobljeno ukvarjali upokojeni strokovnjaki pri Zvezi upokojencev Slovenije.