Majhne lesene hišice, iz katerih diši po cimetu, pomarančah in kuhanem vinu, strnjene pod umetno zasneženo klančino, po kateri se z napihljivimi blazinami ves čas spuščajo ljubitelji zimskih radosti vseh starosti. Iz zvočnikov odmevajo živahni ritmi, ki privabljajo radovedne poglede mimoidočih. Nekateri zgolj postojijo in odhitijo dalje po nakupih, drugi za trenutek gretje premraženih dlani s sapo zamenjajo za stiskanje vroče pijače v plastičnem lončku. Ob vsej praznični okrasitvi nakupovalnega središča se s Kristalne palače letos še dodatno iz dobrih 84 metrov višine spušča kar 110 metrov lučk, njihov sij pa tvori simbolično smučarsko skakalnico. Prav takšno, ki stoji v Ljubnem, zibelki ženskih smučarskih skokov, in pod katero bodo februarja zvesti navijači za nežnejše predstavnice slovenske skakaške karavane ponovno stiskali pesti na tekmah svetovnega pokala v smučarskih skokih za ženske.

Ljubno se je preselilo v Ljubljano

»Projekt je inovativna zgodba, s katero želimo okrepiti povezovanje med manjšimi kraji ter večjimi mesti in tudi prestolnico. Ljubno je trenutno najmanjši kraj na svetu, ki organizira tekme svetovnega pokala, in to je priložnost, da ga predstavimo tudi v Ljubljani,« je namen decembrskega dogajanja, ki se pod sloganom Ljubno v Ljubljani odvija na ploščadi pred Kristalno palačo, pojasnil predsednik uprave BTC Jože Mermal, ki upa, da se bo tovrstno rajanje pod vznožjem skakalnice s časom spremenilo v festival skokov, namenjen čim več družinam in predvsem najmlajšim ljubiteljem zimskih športov.

»Ravno sva končali nakupovanje in se hoteli še v centru sprehoditi med prazničnimi stojnicami, pa sva po naključju odkrili, da stojijo tudi tukaj,« povesta prijateljici, ki sta si pri eni izmed lesenih hišk privoščili kozarček belega »kuhanca«. Ob lesenih sodčkih, ki so služili kot mize, je kljub mrazu, ki se je uspešno prebijal skozi debele rokavice in številne plasti toplih oblačil, gruča radovednežev vztrajala pod odrom, tisti najbolj vročekrvni pa so ob najbolj živahnih ritmih celo zaplesali. »Doslej je prireditve obiskalo več kot 2000 ljudi, na driči, ki predstavlja iztek skakalnice, pa smo zabeležili približno 3000 spustov,« je v imenu organizatorjev zadovoljno ocenila Hana Vidic. Organizatorji tako upajo, da jim bo s številnimi brezplačnimi prireditvami in vsakodnevnim živahnim dogajanjem nekaj prazničnega vzdušja uspelo iz mestnega centra preseliti tudi v nakupovalno središče.

Adrenalinske srede, poskočni petki

Vzdušje, ki sicer v času tekem vlada pod ljubensko skakalnico, se je tako v času veselega decembra preselilo tudi v Ljubljano. Tako lahko tudi tisti najbolj zavzeti iskalci daril v času nakupovalne mrzlice za trenutek odložijo nakupovalne vrečke, postojijo in se prepustijo prazničnemu dogajanju. Najmlajši obiskovalci prireditvenega prostora so tako minulo sredo zagnano vlekli napihljive tube v klanec sankaškega poligona in navdušeno vzklikali med tekmovanjem, kdo se bo prvi prisankal do vznožja klančine, ves čas pod budnim očesom staršev, ki so si raje privoščili zimsko okrepčilo. Adrenalinske srede ob vznožju skakalnice so namreč še vse do konca leta namenjene pogumnežem, ki se želijo preizkusiti v zabavnih športnih preizkušnjah, medtem ko skušajo organizatorji s poskočnimi petki, ko za poskok poskrbijo priljubljene glasbene skupine, obiskovalce privabiti z brezplačnimi koncerti, nedelje pa so bolj družinsko obarvane. Takrat je, po besedah organizatorjev, na sankališču in pod prireditvenim odrom tudi največja gneča.