Fak je ohranil odlično formo iz Hochfilzna, kjer je pretekli konec tedna osvojil tretje in prvo mesto. Trenutno najboljši slovenski biatlonec je danes na domačem terenu zadel vseh deset tarč in ob dobrem teku prišel do druge zaporedne zmage v svetovnem pokalu. V cilju je Fak le za 0,8 sekunde ugnal Norvežana Emila Hegleja Svendsna, ki je zgrešil enkrat, tretji pa je bil s 6,1 sekunde zaostanka Francoz Martin Fourcade, ki tako kot Fak danes ni zgrešil strela.

Če je bil prej v ospredju na svetovnih prvenstvih, je letos očitno njegova sezona svetovnih pokalov. Fak je danes dvakrat brezhibno streljal, po nekoliko bolj zadržanem teku v prvem krogu pa pritisnil na plin in za seboj pustil vse tekmece. Zgolj osem desetink prednosti pred Emilom Heglejem Svendsnom je bilo na koncu dovolj za prvo slovensko zmago na Pokljuki.

"Na koncu sem imel še ravno dovolj prednosti, da sem zmagal. Zdaj lahko rečem, da ni prvič," je po tekmi najprej dejal Fak. Slednji je poskrbel tudi za napetost med streljanjem, saj je pred zadnjim strelom zastal. Ponagajal mu je namreč naboj, ki se je po izpraznitvi postavil pokonci in ni hotel iz ležišča. "Nič zato, nisem čakal s strelom, moral sem ga spraviti ven. Nato sem se zbral in spet zadel," je povedal Fak. "Bilo je zelo težko, to je bil velik pritisk name, saj gre za domače prizorišče, sam si naložiš pritisk. Hvala gledalcem, ki so prišli, upam, da jih bo v prihodnjih dneh še več, da se bomo tudi v prihodnje še veselili ostalih dobrih uvrstitev," je dejal Fak in dodal: "Svendsen je bil danes zelo močan, sam še nisem najboljši v teku, tako da sem bolj pametno zastavil. Vem, da sem bil na zadnjem vmesnem času še zadaj, nato pa sem do cilja pridobil še sekundo in pol."

Z zmago je bil zadovoljen tudi trener Uroš Velepec. "Mislim, da je Jakov danes naredil perfektno tekmo, tudi na strelišču, kjer mu je ponagajal naboj. Glede na na to, da še ni najboljši v teku, je na koncu naredil vse, tudi posprintal in na koncu premagal Svendsna. Slednji je v zadnjem krogu narekoval tempo, mi pa smo imeli na vsakem hribu svojega človeka in Jakov je skozi vso progo točno vedel, kje je, kar je izkoristil in na koncu imel moč, da je zmagal," je dejal Velepec.

Klemen Bauer je zgrešil trikrat, a je bil v smučini dovolj hiter, da je tudi on prišel do točk. Končal je na 22. mestu (+1:17,5).

Glavni trener moške ekipe ni bil najbolj zadovoljen z Bauerjem, ki je sam dejal, da ga je "sral". Trije kazenski krogi so bili na koncu preveč za najboljšo deseterico, čeprav mu je po prvem strelu kazalo dobro, saj je bil dolgo vodilni. Vrhunsko je namreč streljal leže, kar prehitro je pokril vseh pet tarč, a je nato uvrstitev pokvaril s streljanjem stoje. Trije naboji so končali mimo tarč in dodatnih 450 metrov v kazenskih krogih je na koncu zadostovalo za 22. mesto.

"Kot že večkrat do zdaj, tisto streljanje stoje ... Tempo je bil dober v smučini, kar prehitro sem streljal leže. Če na hitro strnem, sem streljal preveč na 'riziko', a nimam si česa očitat, šel sem pogumno v tekmo, brez taktiziranja, nisem se ustrašil, a se mi ni izšlo. Razveseljuje me dejstvo, da je šlo v smučini dobro. Če bo do konca sezone tako, se veselim prihodnjih tekem," pa je povedal Bauer, ki meni, da še prihaja njegov čas, ko "se mu bo vse poklopilo kot Jaki danes".

Janez Marič in Peter Dokl se nista uspela uvrstiti med dobitnike točk. Slednji je sicer zadel vseh 10 tarč, a je tekel dobri dve minuti počasneje od Faka in s 57. mestom (+2:06,4) za las ujel nastop na zasledovalni tekmi. Marič (96. mesto, +4:10,3), ki je imel v zadnjih dneh težave z zdravjem, s petimi zgrešenimi streli in več kot 4 minutami zaostanka ni mogel upati na dobro uvrstitev.

Jutri bo Pokljuka gostila žensko sprintersko preizkušnjo, na startu bodo Teja Gregorin, Andreja Mali in Lili Drčar.