Prvi del posveta bo namenjen pogledu rojakov na Slovenijo. Na to temo bodo spregovorili Janez Strgar z Inštituta za narodnostna vprašanja, Jože Kopeinig iz Katoliškega doma prosvete Sodalitas iz avstrijskega mesta Tinje, Miroslav Polzer iz Celovca, Valerija Perger iz zavoda za šolstvo, Ivo Jevnikar iz slovenskega uredništva RAI ter Rihard Ruttar iz italijanskega Vidma.

Nosilna tema drugega dela posveta je Na poti k naši prihodnosti, o njem pa bodo spregovorili Borut Korun iz Slovenske konference SSK, Hubert Požarnik, Janez Dular, Tone Strojin in Andrej Rant.

Kot so ob tem sporočili prireditelji, SSK spodbuja vse izobražence in domoljube, da s svojim znanjem in moralno avtoriteto skupaj prispevajo k vseljudskemu spodbujanju, "da je lepši in prijaznejši svet odvisen od nas vseh".

"Ljudstvo, ki ne spoštuje zgodovinskih vrednost in narodove omike, izgublja svojo verodostojnost in postane plen drugih. Zato se postavlja vprašanje, kjer sta morala in etika in koliko ter kakšno kulturo potrebujemo, da bomo na svoj rod lahko ponosni vsi Slovenci doma in tisti, ki živijo zunaj naše države," še poudarjajo v SSK.