Katarina Ščetinin Sever z občine pojasnjuje, da je v Kamniku v vrtce že vključenih skoraj 72 odstotkov otrok, kolikor znaša tudi republiško povprečje. V osrednjeslovenski regiji, kamor sodijo, je vključenost otrok 76-odstotna. Z načrtovanima novima zasebnima vrtcema Trobentica in Maček Muri, ki sta že v gradnji, naj bi se kljub visokemu naravnemu in selitvenemu prirastu tolikšni pokritosti približali že v naslednjem letu.

Koncesija za 11 oddelkov

Na občini so namreč tudi v tem šolskem letu razpisali koncesijo za 11 novih oddelkov za 150 otrok, večinoma prve starostne skupine. Rok za prijave se bo iztekel konec tega meseca. V preteklem šolskem letu 2010/2011 so prav tako že pridobili deset novih zasebnih koncesijskih in sedem javnih predšolskih oddelkov.

Ljubljančanka Lara M., ki trenutno živi v Domžalah in v Šmarci ureja zasebni vrtec z dvema oddelkoma za prvo starostno skupino, pravi, da si je od nekdaj želela urediti zasebni vrtec in se je za Kamnik odločila prav zato, ker je edina občina v bližini, ki ponuja nepovratna sredstva za ureditev zasebnega koncesijskega vrtca. Za oddelek na občini ponujajo 50.000 evrov, še pristavlja Lara M., ki upa, da jim bo vrtec z dvema oddelkoma za prvo starostno skupino uspelo odpreti februarja. Trenutno na ministrstvu za šolstvo še urejajo vpis v razvid dejavnosti, ki je predpogoj za pridobitev koncesije. Štiričlansko ekipo zaposlenih bodo izbrali v tem mesecu. Zanimanje staršev je precejšnje, pravijo, saj so z evidenčnim zbiranjem prijav v poldrugem mesecu zapolnili več kot polovico zmogljivosti.

Trobentica blizu in daleč iz centra

Drugi sedemoddelčni zasebni vrtec Trobentica naj bi bil končan junija, morda pa celo nekoliko prej, saj jim je pravkar uspelo zagotoviti zanesljiva bančna sredstva. Lastnik in vodja projekta Matjaž Škabar iz Domžal dodaja, da hkrati z gradnjo sedemoddelčnega vrtca ob krožišču za Veliko planino, ki je hkrati blizu in dovolj odmaknjen od centra, urejajo še dve dislocirani enoti. Obe bosta imeli po dva oddelka, najhitreje bo urejena enota v bližini občine, druga bo v Nevljah. Nepovratna sredstva, ki jih ponujajo na občini, za odločitev, da bodo gradili v Kamniku, za Škabarja niso bila odločilna, saj je določena sredstva mogoče dobiti tudi drugod, pravi. "Bolj pomembno je, da deluje trg, in demografski podatki kažejo, da bodo v Kamniku varstvo potrebovali tudi v naslednjih letih," pravi Škabar in pristavlja, da je zanimanje staršev precejšnje za vse tri enote, izbrano pa imajo tudi že polovico 23-članske ekipe zaposlenih, ki jih v glavnem izbirajo iz domačega okolja.