Novosadski glasbeni festival Exit bo prihodnje poletje trajal dan dlje. Exit bo v 13. izdaji potekal med 10. in 14. julijem. Eden od ustanoviteljev festivala Miloš Ignajtović je na novinarski konferenci v Beogradu dejal, da uvajajo dan 0, tako da se bo festivalsko dogajanje namesto v četrtek začelo že v sredo in bo trajalo pet ni.

Festival, ki tradicionalno poteka na Petrovaradinski trdnjavi, bodo nadgradili tudi vsebinsko. Organizatorji si želijo, da bi bila glasba le festivalska osnova, z novimi vsebinami pa naj bi doslej glasbeni festival prerasel v festival ustvarjalnosti. Exit naj bi tako po besedah Ignjatovića postal platforma različnih zvrsti umetnosti.

Nov koncept med drugim predvideva tudi selitev s Petrovaradinske trdnjave še na druge lokacije, s tem se bo festival še bolj približal Novosadčanom, piše srbska tiskovna agencija Tanjug.

Exit je bil letos ponovno nominiran za Evropsko festivalsko nagrado (European Festival Awards) v kategoriji najboljši veliki festival. Lani ga je obiskalo več kot 170.000 ljubiteljev glasbe.

Začetki festivala Exit segajo v leto 2000. Nastal je kot študentski protest proti represivnemu režimu v Srbiji, s časom pa je pridobil na mednarodni veljavi. Doslej je Exit privabil že več kot dva milijona obiskovalcev iz 65 držav in zvezdnike, kot so Snoop Dog, Arctic Monkeys, Moby, Chemical Brothers, Iggy Pop, Garbage, Jamiroquai, Nick Cave in Billy Idol.