Opravili ste prvi trening na progi v Val Gardeni. Vam 37. čas vliva upanje na uspešen nastop na tekmi?

Proga je bila za višje številke nekoliko hitrejša. Precej fantov se je uvrstilo med najboljših 20 in 30, jaz pa tega nisem najbolje izkoristil. Ampak to je bil le trening. V zadnjem času sem počasen na ravnini, kar se mi prej ni nikoli dogajalo, kajti vedno sem dobro drsel. Nekaj bom moral narediti glede tega. Na tekmi bom zadovoljen s kakšno točko. V Beaver Creeku sem bil blizu, a mi je malo zmanjkalo za uvrstitev med najboljših trideset.

Ste na ravnini počasnejši zaradi kakovosti smuči?

Ne, imam ustrezen material. Perko je bil s smučmi istega proizvajalca na ravnini precej hitrejši od mene. Vzrok je drugje, v meni. Ne vem, morda gre za kondicijo, neprimerno težišče... Nisem še ugotovil, kje tiči problem.

Bili ste mladinski svetovni prvak, medtem ko se v svetovnem pokalu ne uvrščate med dobitnike točk. Ste že nestrpni?

Težko je čakati. Vse poletje sem treniral, bruhal od utrujenosti, se na tekmah »metal na glavo«, nato pa ti zmanjka deset ali dvajset stotink. Ni lahko, ampak tudi to je del športa. Treba je biti potrpežljiv in vztrajen. Še ni bilo šampiona, ki ne bi imel teh dveh lastnosti.

Mladinski svetovni prvak v smuku in superveleslalomu ste postali februarja lani. Ste pričakovali, da se boste hitreje razvijali v članski konkurenci, kjer ste letos začeli drugo sezono?

Res je minilo kar precej časa. Če pogledamo z drugega zornega kota, pa ugotovimo, da je povprečna starost tistih, ki so med najboljših 30 v skupnem seštevku, okoli 30 let. To seveda ni izgovor.

Prav gotovo drži, da morajo smukači večkrat smučati po klasičnih progah, da so zreli za uvrstitve med najboljše. Se vam zdi, da napredujete pri kakovosti smučanj?

Ja. V minuli sezoni morda ne tako zelo, letos pa. Glede na smučanje in zaostanke menim, da sem napredoval. Zagotovo sem upal, da bom dobil tudi kakšno točko.

Imate zadostne pogoje za delo, da uresničite želje po napredku?

Ja. Imam vse pogoje, ki jih potrebujem. Ne bi imelo smisla iskati izgovorov. Moramo biti zadovoljni s tem, kar imamo. Poleti resda ni bilo lahko, ko je bilo treba prispevati denar za participacijo, a nas pri smučanju to ne ovira.

Pred letošnjo sezono je trenerja za hitre discipline Burkharda Schafferja zamenjal Tadej Platovšek. Je razlika občutna?

Ne bi si mogel zamisliti boljšega trenerskega štaba, kot ga imamo zdaj. Vzdušje v ekipi je izredno. Upam, da bodo kmalu prišli tudi dobri rezultati. Na začetku sezone nam ni šlo najbolje in srčno upam, da bo šlo na bolje. Glede na to, kako ekipa funkcionira, sem prepričan, da imajo upi trdne temelje.